Linkovi

Rice: 'Iračka vlada mora poboljšati sigurnosnu situaciju i gospodarstvo'


Americka državna tajnica Condoleeza Rice je danas izjavila da iracka vlada mora ostati otvorena svima koji odbacuju nasilje – što je ocigledno upuceno sunitskim muslimanima u zemlji koji su bojkotirali parlamentarne izbore i za koje se vjeruje da predstavljaju srž trenutne pobune u zemlji. Ovo je americka državna tajnica izjavila na otvaranju medunarodne konferencije o Iraku koja se održava u Bruxellesu. Gospoda Rice je dodala da iracka vlada ima obvezu poboljšati sigurnosnu situaciju i gospodarstvo, te da nastojanja u tom smislu zaslužuju medunarodnu pomoc.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zatražio je od svjetskih celnika da pruže uvjeravanja Iraku kako ima podršku medunarodne zajednice dok stanovnici te zemlje rade na njenoj obnovi i osiguravanju. Na jednodnevnom skupu sudjeluje više od 80 zemalja. Iracki dužnosnici na konferenciji su zatražili medunarodnu pomoc u obuci iracke vojske i pomoc susjeda u sprecavanju pobunjenika da ulaze u zemlju.

U radu konferencije sudjelovala je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarovic a na poziv predsjedavajucega Vijeca Europske unije. Kako javlja Hina, ministrica Grabar-Kitarovic je u svom govoru u Bruxellesu najavila skoro otvaranje diplomatskog predstavništva Republike Hrvatske u Bagdadu.

Recimo još i to da je gospoda Grabar-Kitarovic potpisala s americkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice Izjavu pokretanja Inicijative za sprecavanje širenja oružja za masovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje, priopcilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Potpisivanje tog Sporazuma odražava zajednicku predanost i odlucnost Hrvatske i Sjedinjenih Država zajednickom radu kako bi otvoreno more postalo zabranjenom zonom za terorizam i opasna oružja.

XS
SM
MD
LG