Linkovi

Dan očeva


Danas se u Americi slavi Dan očeva. To je dan kada se odaje poštovanje očevima, i kada oni sami imaju priliku razmisliti o svojoj ulozi roditelja. O tom danu razgovarali smo s putnicima u vlaku na relaciji New York - Washington.

Dok je vlak srebrnaste boje jurio kroz ruralni dio države New Yersey na putu do Washingtona, devetogodišnji Blake iz Camela u Kaliforniji, osjećao se sigurno u očevom krilu. On, kako izgleda, ozbiljno shvaća Dan očeva. "Za mene je to način da svom ocu pokažem koliko ga cijenim, jer je tako dobar otac. Želim mu reći da ga volim, i da je odličan otac," kaže Blake.

Dječaci koji su već odrasli, gaje slične vrlo snažne osjećaje prema svojim očevima. Jim Armstrong iz Gloversvilla u državi New York, koji je već i sam djed za svog oca kaže: "Pa da. Moj otac je bio junak. Bio je šef vatroganse službe u Gloversvillu, i uvijek je bio doživljaj kada bi on išao na zadatak s vatrogasnim vozilom. No, to je bilo dosta davno. Ipak, mislim na njega svaki dan. On je bio moj junak. Bio je vrlo veseo čovjek, uvijek je bio pun priča. I uvijek je nalazio vremena za nas. U današnje vrijeme očevi nemaju više tako puno vremena za svoju djecu kao što je to bilo nekada."

Za Clyde Hildebrant, poslovnog čovjeka iz države Conneticut, Dan očeva je prilika da uživa u činjenici da je otac. "Ja jednostavno sagledam koliko sam se promijenio od kada sam postao otac i koliko mi to znači. Promijenio sam se na bolje od kada su se moja djeca rodila, i puno mi znači vrijeme provedeno s njima. To i jest bit svega. Očinstvo me je naučilo odgovornosti, sada kad znam da više nisam samo ja u pitanju. Sada moram uzeti puno raznih drugih čimbenika u obzir, i najčešće pri tome donosim puno pametnije i bolje informirane odluke."

Slično mišljenje djeli i ovaj 54-godišnjak s Manhattana, koji je svoga oca izgubio dok je bio vrlo mlad, al i dalje cijeni značenje Dana očeva. "U mislima imam sliku snažnog, viskog čovjeka na koga se uvijek možeš osloniti. Brez obzira je li nečiji otac zaista takav ili ne, to je nešto što svakome treba u zivotu i mislim da je očev dan prilika da razmislimo o toj ideji očinstva," kaže nam.

Za Elaine Lowen iz Baltimora u državi Maryland, taj dan povezuje s ranjivošću i snagom. "Očevi i kćeri uvijek uvijek su posebno povezani. Mi možemo uvijek otići majkama i razgovarati s njima, no očevi najčešće ne mogu reći 'ne' kada su kćeri u pitanju. One jednostavno imaju način da smotaju očeve oko malog prsta," kaže gospođa Lowen.

XS
SM
MD
LG