Linkovi

Film tjedna: Batman Begins


Novi akcijsko-avanturistički film 'Batman Begins' pruža svježi pogled na veteranski lik stripova, koji je već mnogo puta našao puta do velikih i malih ekrana ... no, nikada tako mračno i dramatično kao sada.

Poznati lik popularne kulture, Batman, je započeo život 1939. godine, kao strip junak autora Boba Kanea. S vremenom, zakrabuljeni borac protiv zločina u Gotham Cityju, čije je lice djelomice pokriveno maskom šišmiša, postao je više karikatura nego ozbiljan lik. Godine 1988, pisac i slikar Frank Miller pretvorio je priču u roman u stripu, nazvavši ga "Batman: Year One".

Upravo je u toj knjizi engleski filmaš Chris Nolan potražio motive za svoj svježi pogled na razloge i načine koji navode milijardera Brucea Waynea da postane Batman. "On je najljudskiji od svih superjunaka, i, po mom mišljenju, upravo onaj kojega je najlakše razumjeti. Ne znam bi li mi uspjelo prilagođavati lik supejunaka poput Supermena, koji dolazi iz drugog svijeta, koji je praktički svemoguć. Lik Batmana mi je mnogo bliži, mogu se s njim poistovjetiti, a vjerujem da je isti slučaj s mnogim ljudima. On je normalan čovjek, sa svim svojim manama, koji je svoje negativne impulse pretvorio u silu koja služi doborim ciljevima" - kaže Chris Nolan.

Christian Bale glumi Brucea Waynea, i naravno, njegov alter ego, Batmana. Fizički vrlo zahtjevna uloga za Balea je prvi izlet u žanr akcijskog filma, koju je, kako kaže, oblikovao prema liku iz romana u stripu, pristupivši Batmanu kao da ranijih filmova, kao niti televizijske serije iz šezdesetih godina, uopće nije bilo. "Shvatio sam da pred sobom imam veliki lik koji ni u jednom portretu nije bio definiran. Za razliku od, recimo, Christophera Reevea i načina na koji je on glumio Supermena: za mnoge ljude, to je bilo definiranje Supermena. To ne vidim niti u jednoj ranijoj interpretaciji Batmana. Prema tome, bilo je mjesta za mene da pokušam učiniti nešto takvo" - objašnjava Bale.

Ljudima trebaju dramatični primjeri koji bi ih protresli iz apatije, kaže budući Batman, i pojašnjava: kao Bruce Wayne, to ne mogu učiniti, jer se čovjeka od krvi i mesa može ignorirati, može ga se uništiti ... kao simbol, postao bih nepodmitljiv, vječan ... Naravno, kao što znamo, on za svoj simbol bira šišmiša.

Katie Holmes tumači lik Rachel, Wayneove ljubavi iz mladih dana, koja je postala tužiteljica, boreći se protiv zločina pravnim putem. "Bilo je uzbudljivo igrati lik snažne žene. Ponekad joj treba pomoć ... ponekad se zaista i nađe u nevolji i treba joj pomoć. No, uglavnom, ona je borac i ne da se obeshrabriti. To mi se dopalo" - kaže Katie Holmes.

Film "Batman Begins" bavi se i jednim etičkim problemom - treba li se protiv kriminala boriti kriminalnim metodama. Je li Batman - nalazeći se s druge strane zakona - nepatvoreni junak ili je samo sebični osvetnik? Strip ne nudi jasan i nedvosmislen odgovor, kaže autor Chris Nolan. "Upravo zato sam i napravio ovaj film, jer vjerujem da je to jedno vrlo zanimljivo pitanje, na koje se ne može odgovoriti jednostavno. Mislim da je to stvar koju treba iskusiti putem djela mašte i sjajnih likova poput Batmana."

U glumačkoj postavi je i Michael Caine kao Wayneov butler Alfred. Morgan Freeman je izumitelj koji stvara sve Batmanove naprave, uključujući i vrlo moćan, novi Batmobile. Tom Wilkinson je zločinački šef, a Cillian Murphy se pojavljuje kao "Scarecrow", prvi od Batmanovih bizarnih i smrtonosnih protivnika. Gary Oldman tumači tihog, ali upornog policijskog detektiva Gordona, koji postaje Batmanov saveznik.

XS
SM
MD
LG