Linkovi

Bebe 'iz epruvete' i više i zdravije


Bebe 'iz epruvete' izrastu u više osobe od onih začetih prirodnim putem, a, uz to, manje su sklone srčanim bolestima, ukazuje jedno novo istraživanje.

Harriet Miles iz Sveučilišta Auckland, u Novom Zelandu, usporedila je pedesetero šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka koji su bili začeti oplodnjom in vitro sa 60 njihovih vršnjaka začetih prirodnim putem.

Djeca 'iz epruvete' uglavnom su bile viša od kontrolne skupine kada se njihova visina usporedila s očekivanom s obzirom na njihovu dob i visinu njihovih roditelja. Uz to, ta su djeca u krvi imala višu razinu hormona rasta. Znanstvenici su ustanovili isto tako da su 'in vitro' djeca uglavnom u krvi imala i višu razinu lipoproteina visoke gustoće, HDL, odnosnog onog što se smatra 'dobrim' kolesterolom.

Harriet Miles iznosi tezu da postoji nešto u procesu oplodnje in vitro što na suptilan način mijenja gene kroz proces poznat po nazivu 'imprinting'. "Čini nam se da in vitro fertilizacija mijenja imprinting gena kod te djece, a ti se aspekti promjena manifestiraju u rastu i u genima koji reguliraju lipide. Iz toga i nastaju razlike u usporedbi s djecom začetom prirodnim putem," napisala je Harriet Miles u svojoj prezentaciji, na nedavnom skupu Udruge endokrinologa, u San Diegu.

XS
SM
MD
LG