Linkovi

Andrew Bacevich: 'Novi američki militarizam'


Da li jedinstvena vojna moć Sjedinjenih Država, u kombinaciji s vjerom u univerzalnost američkih vrijednosti, pretvara jedinu svjetsku supersilu u militariziranu naciju? Pripremili smo prilog o kontroverznoj novoj knjizi autora Andrewa Bachevicha "The New American Militarism – Novi američki militarizam" s podnaslovom "Kako je rat zaveo Amerikance".

Kritike na račun američke vojne politike u pojedinim dijelovima američke javnosti doživljavaju se kao anti-američke, usmjerene protiv vojnika i kao prikriveni argument za razoružavanje, izolacionizam ili pacifizam – kaže Andrew Bachevich, direktor Centra za međunarodne odnose na Bostonskom sveučilištu.

Autor knjige "Novi američki militarizam", i sam diplomac vojne akademije West Point i vijetnamski veteran, kaže da se takve kritike ne mogu primijeniti na njegovo djelo. "Želim svojom knjigom pozvati Amerikance da razmotre mogućnost da nas je od kraja Hladnog rata možda zavela vojna moć. Usvojili smo niz ideja o ratu i vojnoj moći koje su radikalno različite od ideala na kojima je osnovana ova zemlja. To već sada, vjerujem, dovodi do neispravne politike".

Sjedinjene Države troše više na obranu nego sljedeće 32 najjače zemlje svijeta zajedno. Andrew Bacevich u svojoj knjizi piše da su, od kraja Hladnog rata, Sjedinjene Države predane održavanju daleko većih vojnih kapaciteta od bilo kojeg mogućeg neprijatelja ili kombinacije neprijatelja. Kako kaže, rat sve više postaje dio američkog stila života, što su dodatno potaknuli teroristički napadi na New York i Washington 2001. Zanimljiv aspekt ovoga trenda "novog militarizma" je to, kaže naš sugovornik, da se ne čuju protivna mišljenja. "Jačanje militarizma može se pripisati širokom nizu političkih čimbenika. Radi se zapravo o dvostranačkom projektu, kojem su dosta pridonijeli ne samo konzervativci i republikanci, već i liberali i demokrati. Većina Amerikanaca prešutno je podržala njihove ideje".

Profesor Bacevich kaže da se vojna sila više ne smatra sredstvom za obranu Sjedinjenih Država od eventualnih agresora, već sredstvom za rješavanje problema diljem svijeta, od Somalije i Hatiija do Kosova. "Amerikanci su se udaljili od ideje da se sila treba koristiti samo kao posljednja opcija. Zapravo sve smo bliže ideji da je korištenje sile najbolje sredstvo da se učini ono što se treba učiniti u svijetu".

Izvršni direktor Projekta za novo američko stoljeće Gary Schmitt ne slaže se s profesorom Bacevichem. Prema njegovim riječima, američku vojsku ne bi trebalo pobrkati s američkom strategijom sigurnosti. "Mi, u usporedbi s ostatkom svijeta, doista imamo veliku vojsku, ali to je zato jer imamo i globalne obveze, kao što je odvraćanje Sjeverne Koreje i Kine, ili zaštita stabilnosti na rubu Europe na Balkanu. Vojsku koristimo i za intervencije poput Kosova i Somalije, dakle, za ublažavanje velikih tragedija i patnji".

Schmitt ukazuje da Sjedinjene Države trenutno troše oko 5 posto svojeg bruto nacionalnog proizvod na vojsku – znatno manje nego u doba Hladnog rata kada je na obranu odlazilo i do 23 posto te svote. No, prije svega, kaže naš sugovornik, Sjedinjene Države imaju obvezu štititi svoju demokraciju i podržavati slobodu diljem svijeta. "Mi kao nacija shvaćamo, zbog moralnih i strateških razloga, da je zaštita drugih demokracija i promicanje demokracije najbolji način za jačanje mira i blagostanja. Zato ćemo u nekim prilikama upotrijebiti svoju vojsku za zaštitu drugih demokratskih zemalja, a u rijetkim prilikama, kao u Iraku, za uklanjanje diktatora kako bismo promicali demokraciju".

I kritičari i pristaše američke vojne politike slažu se da Sjedinjene Države moraju koristiti svoju vojnu silu oprezno i omišljeno.

XS
SM
MD
LG