Linkovi

Teško pijančevanje brzo dovodi do oštećenja mozga


Gubitak pamćenja i problemi sa stjecanjem novih znanja kod osoba sklonih teškom pijančevanju mnogo ranije nego što se do sada smatralo, pokazuje jedna nova studija.

Kako je objavljeno u ovomjesečnom izdanju časopisa "Alcoholism: Clinical and Experimental Research", nalazi studije provedene na pokusnim životinjama ukazuju da trajna oštećenja mozga nastupaju vrlo brzo nakon intenzivnog konzumiranja alkohola. Laboratorijski miševi su 8 tjedana dobivali piće s 20 posto alkohola, a potom tri tjedna nisu uopće konzumirali alkohol. No, oštećenja mozga već su se pokazala, a poteškoće s pamćenjem i učenjem zadržale su se i nakon 12 tjedan apstinencije. Znanstvenici tvrde da takvi nalazi odgovaraju trajnom oštećenju mozga.

Za usporedbu, količine alkohola koje su konzumirali pokusni miševi odgovaraju kod čovjeka dnevnom ispijanju 6 do 8 piva ili boce vina, tijekom šest godina. Osoba koja bi u tolikoj mjeri konzumirala alkohol imala bi probleme s pamćenjem i učenjem i devet godina nakon prestanka uživanja u alkoholnim pićima, a možda i duže, tvrde znanstvenici.

XS
SM
MD
LG