Linkovi

Deep Impact sve bliže sudbinskom susretu s kometom Tempel 1


Nakon putovanja dugog 173 dana i 431 milijun kilometara, NASA-ina letjelica Deep Impact izbliza će se upoznati s kometom Tempel 1, 4. srpnja. U prvoj misiji takve vrste, letjelica će u sudar s kometom uputiti vrlo brzu sondu, te izbliza snimati potencijalno spektakularni prizor udara sonde u ledeni komet.

U prvim satima 3. srpnja, Deep Impact će poslati sudarnu sondu, široku 1 metar, na put kometa koji je veličine otprilike polovice Manhattana. Slijedećih 22 sata, navigatorske naprave na letjelici Depp Impact, kao i one kontrolne misije, udaljene 133 milijuna kilometara, u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon, u Pasadeni, u Kaliforniji, usmjerit će i udarnu sondu i samu letjelicu prema kometu. U trenutku udara sonde, sam Deep Impact bit će udaljen 500 kilometara od kometa.

Komet Tempel 1 juri svemirom brzinom od oko 37,1 tisuća kilometara na sat. Tom brzinom, primjerice, od New Yorka do Los Angelesa stiglo bi se za manje od 6 i pol minuta. Krater koji će nastati udarom sudarne sonde, prema procjenama znanstvenika, mogao bi biti bilo gdje u rasponu od veličine kuće, pa do veličine stadiona, a dubok od 2 do 14 katova. Letjelica Deep Impact imat će oko 13 minuta vremena za snimanje prizora, te bilježenje podataka za spektralnu analizu prije nego što će se naći izložena potencijalnoj kiši ledenih čestica iz jezgre kometa.

Znanstvenici smatraju da će pogled ispod površine kometa pokazati materijale koji su ostali nepromijenjeni još od vremena stvaranja sunčevog sustava.

XS
SM
MD
LG