Linkovi

'Medeni mjesec'


Omiljena američka televizijska komedija "Honeymooners" iz pedesetih godina osvježena je, modernizirana i preuređena za potrebe filmskog ekrana. U američkim se kinima počela prikazivati proteklog vikenda.

Ralph Kramden je vozač autobusa gradskog prijevoza u New Yorku. Ali, jednog dana, - on je siguran -, svakodnevna dosadna rutina postat će prošlost kada mu se bude isplatila neka od njegovih vječnih financijskih makinacija. Ralphov partner u tim često nevjerojatnim shemama bogaćenja je njegov susjed i najbolji prijatelj Ed Norton, ponosni uposlenik gradske kanalizacije. Obojicu sanjara svakodnevno više ili manje strpljivo podnose njihove supruge Alice i Trixie.

Likovi su debitirali prije pedeset godina: prvo kao skeč na jednoj od televizijskih emisija komičara Jackieja Gleesona, a, potom, godinu dana – 1955. i, dijelom, 1956. – kao serija polusatnih epizoda. Tih 39 epizoda "Medenog mjeseca" tijekom kasnijih desetljeća bezbrojno je puta reprizirano, pridobivši nove generacije ljubitelja žanra rođenog s tom serijom – situacijske komedije obojane familijarnošću svakidašnjeg života. Moderniziranje "Medenog mjeseca" značilo je, međutim, i odbacivanje nekih Ralphovih karakterističnih izreka, posebice razmjene ne baš nježnih riječi sa suprugom Alice.

Nova verzija u još je jednom aspektu unijela veliku promjenu: svi glavni likovi su crnci. Cedric Kyles, poznatiji kao Cedric the Entertainer, tumači lik Ralpha. Originalna televizijska serija neodvojivi je dio američke popularne kulture, te Cedric vrlo dobro zna da će njegov portret zdepastog Ralpha biti neizbježno uspoređivan s onim Jackieja Gleesona. "On je to učinio tako magično, unijevši toliko osoben glas i stav u interpretaciju Ralpha da sam smatrao važnim da i sam stvorim kombinaciju istih elemenata, ali na moj vlastiti način. Bilo mi je teško, jer nikad ne znaš kad malo pretjeraš s glasom, kad je govor tijela prekarikiran. Pokušao sam izvoditi sve na za mene što prirodniji način."

Komičar Mike Epps tumači lik Nortona, a Gabrielle Union je Alice, na način vrlo sličan originalnoj izvedbi Audrey Meadows. "Gledala sam svaku epizodu, uključujući i one koje nisu bile prvotno prikazane, kao i snimke 'iza scene'. Ustvari, u vlastitoj verziji željela sam oživjeti male stvari koje podsjećaju na nju. Njezina je izvedba bila sjajna i željela sam joj odati dužno poštovanje," kaže Gabrielle Union.

"Medeni mjesec" se pridružuje sve dužem popisu igranih filmova nastalih iz televizijskih situacijskih komedija. Glumac i producent Cedric the Entertainer ima izvjesne sumnje oko financijskih motiva za takve obrade, ali istodobno vjeruje da stare ideje tako mogu naći novu publiku. "Nakon nekog vremena to pomalo izgleda kao kliše, ali to je trenutni ciklus kroz koji prolazi Hollywood. Svi su studiji mnogo mirniji kada počinju produkciju nekog remakea, nečega što je jednom već bilo uspjeh. Što se mene tiče, ja to gledam kao rane dane televizije, kao sjajne humorističke likove. Tema serije – frajer koji stvarno voli svoju ženu i želi joj više pružiti, ali redovito zabrlja u izvedbi – i danas zvuči potpuno suvremeno."

U filmu se pojavljuje i Regina Hall kao Edova žena Trixie, dok John Leguizamo glumi prevaranta u njihovoj najvećoj shemi obogaćivanja. Premda se radnja zbiva u New Yorku, većina scena snimljena je u Dublinu.

XS
SM
MD
LG