Linkovi

Britanski dopis: SAD bez adekvatnog plana za okupaciju Iraka


"Washington Post" na naslovnici piše o memorandumu pripremljenom za britanskog premijera Tonya Blaira 2002, u kojem je zaključeno da se američka vojska ne priprema adekvatno za "dugotrajnu i skupu" poslijeratnu obnovu Iraka. U jednom ranijem dopisu, koji je izazvao kontroverzu u Britaniji, iznesena je ocjena se da Washington prilagođava obavještajne podatke i činjenice o iračkom oružju političkim potrebama. Kako javlja "Post", najnoviji memorandum, kao i drugi nedavno objavljeni britanski dokumenti, pokazuje da je britanska vlada bila zabrinuta ne samo zbog američkih razloga za pokretanje rata protiv Iraka, već i zbog – kako je rečeno – američkog nerazumijevanja mogućih posljedica invazije, odnosno, moguće nestabilnosti u razdoblju okupacije.

"Sjedinjene Države pokušavaju pridobiti pomoć drugih čimbenika u nastojanjima da navedu vladu u Bagdadu da uključi manjine u politički proces u Iraku," javlja "New York Times". Prema riječima američkih dužnosnika i diplomata, američki napori doveli su do slaganja o pomoći Iraku među većim brojem zemalja, uključujući i one koje se do sada nisu željele više angažirati u toj zemlji. Washington se stoga za pomoć u uključivanju manjinskih sunita u iračku vladu okreće Ujedinjenim narodima, Europi i arapskom svijetu. Iako je nova iračka vlada poduzela određene korake da bi uključila sunite u politički proces, ipak je, uvjerena u svoj mandat, sve manje otvorena prema američkom utjecaju, a Sjedinjene Države žele izbjeći utisak da manipuliraju iračkom politikom – piše njujorški dnevnik.

"Washington Postu na naslovnici danas također donosi i prvi od dva članka o slučajevima optuženika za terorizam, od kojih su tek rijetki, kako piše washingtonski dnevnik, urodili izricanjem presuda. "Post" je analizirao podatke Ministarstva pravosuđa koji pokazuju da je od 11. rujna 2001. tek 39 ljudi proglašeno krivim za kaznena djela vezana uz terorizam ili nacionalnu sigurnost – i to većinom za manje ozbiljna kaznena djela, kao što su davanje lažnih izjava ili kršenje propisa o useljavanju. To pokazuje – piše "Post" – da vlasti nisu bile tako uspješne u identificiranju terorista u Sjedinjenim Državama nego što to vlada pokušava prikazati.

I za kraj – još jedan pogled na Irak, ali iz nešto optimističnije perspektive. "Los Angeles Times" naime piše o valu vjenčanja koji ta zemlja bilježi od pada Sadama Huseina prije dvije godine. Prema neslužbenim procjenama, danas svaki mjesec sudbinsko "da" izgovara gotovo dva puta više mladenaca nego prije rata. Navala je tako velika, da matičari u Basri moraju odbijati buduće supružnike koji žele sklopiti brak, a u Bagdadu vlada nestašica ukrasa za vjenčane sale. Jedna od najpopularnijih televizijskih emisija je "reality tv" serija koja plati planiranje pravih vjenčanja. Neki pripisuju ovu pojavu boljem standardu života, drugi vjeruju da su mnoga vjenčanja bila odgođeni zbog rata, a treći vide val vjenčanja kao izraz nade u bolje sutra.

XS
SM
MD
LG