Linkovi

Hrvatska turistička zajednica ne očekuje bolju sezonu od prošlogodišnje


Hrvatska ove sezone ocekuje isti broj turista i jednaku zaradu kao lani. U Hrvatskoj turistickoj zajednici procjenjuju da ce sezona biti uspjesna i ako se ponovi lanjskih 47 milijuna nocenja.

Prema procjenama Hrvatske turisticke zajednice ova ce sezona po broju dolazaka, nocenja I zarade biti slicna 2004-oj. “Ponavljanje lanjske sezone bio bi uspjeh. Turooperatori koji prodaju Hrvatsku tvrde da stojimo prilicno dobro. Buking je ili na razini prosle godine ili nesto cak i bolji” - rekao je u razgovoru za Glas Amerike Zlatko Dezeljin, direktor predstavnistva Hrvatske turisticke zajednice u Frankfurtu.

Hrvatska se godisnja zarada od turizma krece oko 5 milijuna eura. Lani je s nesto manje od devet milijuna turista ostvarila 47 milijuna nocenja. Znacajno veca zarada i porast broja turista i nocenja ne ocekuju se ni ove godine. Dezeljin kaze da zbog ogranicenih smjestajih kapaciteta nije realno ocekivati vise od dva do tri posto bolje rezultate. Za veci skok, dodaje, potrebna su nova ulaganja, barem jos 20 tisuca hotelskih kreveta, prosirenje ponude i duza sezona.


“Sezonu mozemo produziti dobrim proizvodom, dobrim infrastrukturalnim zahvatima koji se ove godine primicu kraju, mislim na autoput Zagreb - Split koji ce za koji tjedan biti gotov, a u skoroj buducnosti morat cemo se potruditi povecati hotelske kapacitete, morat cemo ih dovesti barem hotelske na prijeratnu razinu od oko 130 – 140 tisuca kreveta u hotelima kako bi mogli utakmicu prije i poslije sezone” - kaze Dezeljin.

Nijemci ce i ove godine biti najbrojniji turisti na Jadranu, a prvo mjesto lani su zauzeli s milijun i sesto tisica dolazaka i gotovo 11 milijuna nocenja. “Obzirom na njemacku recesiju bili bi zadovoljni da dodju u istom broju. Hrvatska u Njemackoj ima stabilnu poziciju. Sve se bolje pozicioniramo i u drugim drzavama narocito u Italiji, Francuskoj, u posljednje vrijeme Belgiji, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Dobro stojimo i u drzavama koje su nedavno postale clanice EU, Ceskoj, Slovackoj i Madjarskoj” - kaze Dezeljin.


Dodaje da je Hrvatska danas “respektabilan faktor turistickih kretanja na Sredozemlju“ gdje se “u posljednih pet godina profilirala kao pozeljna turisticka destinacija s prihvatljivim cijenama i dobrom ponudom koju stalno treba prilagodjavati trendovima na trzistu”.


“Moramo pratiti svjetske trendove da bi mogli znati sto ponuditi gostima. Strateskim marketinskim planom je odredjeno u kom bi smjeru trebalo ici u turizmu, ali moramo definirati sto tocno zelimo i gdje i sto nudimo” - kazao je za Glas Amerike direktor HTZ u Frankfurtu.

XS
SM
MD
LG