Linkovi

Školskim programom protiv pušenja među mladima


Kada tinejdžeri počnu pušiti, ne samo da stječu lošu naviku, već razvijaju i pravu ovisnost. Dok tvornice duhana troše milijune dolara kako bi privukle mlade, paralelno se vode i kampanje koje upoznaju mlade s opasnostima pušenja. Jedna od tih kampanja nazvana je Projekt ASPIRE.

Svakoga dana gotovo pet tisuća Amerikanaca mlađih od 18 godina zapali svoju prvu cigaretu. Profesor Alexander Prokhorov iz Centra za onkologiju pri Sveučilištu Texasa kaže da svaki tinejdžer može lako postati pušač. "Mladi su znatiželjni. Žele isprobati nove stvari. Također žele izgledati zrelije, poput odraslih. Oko sebe vide da odrasli puše. Neki od njihovih omiljenih likova u filmovima puše, a oni žele biti poput njih. Neki od njih vjeruju da će lakše steći nove prijatelje ukoliko budu pušili," priča naš sugovornik.

Profesor Prokhorov kaže da su svi ti razlozi uzeti u obzir kada su stručnjaci sa Sveučilišta Texasa prošle godine pokrenuli Projekt ASPIRE za srednjoškolce u Houstonu. Sada je taj program, koji se može skinuti s Interneta, dostupan učiteljima diljem zemlje.

"Koristimo mnoge tehnike posebno prilagođene mladima. Pokušali smo izbjeći mnogo čitanja, jer mladi već u školi dosta čitaju. Zato smo upotrijebili interaktivne tehnike, poput anketa, kvizova, elemenata video-igara, video intervjua i svjedočanstava mladih koji su propušili," kaže Prokhorov.

Thom Amons, ravnatelj srednje škole u teksaškom gradu Beaumont, koja je uključena u Projekt ASPIRE, kaže da je posebno korisno kada mladi mogu vidjeti i čuti svjedočanstva sportaša i drugih slavnih ličnosti, te drugih tinejdžera. Amons dodaje da učitelji skidaju s Interneta različite elemente programa, koje zatim koriste za diskusije u svojim razredima. Stajališta učenika se objavljuju u školskom listu posvećenom borbi protiv pušenja "Smoking Now Newsletter".

"Jedna mlađa učenica opisala je kako je pokušala nagovoriti svoju baku da prestane pušiti i kako je ta baka kasnije umrla od raka dojke. Njeno svjedočanstvo ostavilo je dubok dojam ne samo na njene prijatelje, već i na bilo koga tko je možda čuo za njen slučaj," priča Amos.

Profesor Prokhorov kaže da taj program također poštuje privatnost korisnika – pušači ne moraju priznati pred kolegama iz razreda da puše. On također dodaje da program ASPIRE mogu koristiti i roditelji kod kuće. "Najvažnije je da roditelji shvate da ne trebaju reagirati previše burno, ukoliko im djeca propuše. Umjesto da na njih viču, trebaju im pokazati da su razočarani i objasniti im opasnosti pušenja," kaže profesor Prokhorov, dodajući da roditelji, učitelji i odrasli kojima mladi vjeruju mogu pomoći tinejdžerima da ne počnu pušiti i da ne provedu cijeli život ovisni o nikotinu.

XS
SM
MD
LG