Linkovi

FBI-ovi propusti prije terorističkih napada na SAD


Savezni istražni ured, FBI, propustio je najmanje pet prilika, u mjesecima prije terorističkih napada na Sjedinjene Države, da pronađe dvojicu otmičara koji su se pripremali za napad i nastanili u San Diegu, stoji u izvješću glavnog inspektora Ministarstva pravosuđa.

Kako piše New York Times, glavni zaključci iz ovog izvješća gotovo su istovjetni onima koje je prošlog ljeta objavilo neovisno povjerenstvo te zajednička kongresna komisija 2002. godine. U najnovijem izvješću iznose se nove pojedinosti o birokratski problemima koji će najvjerojatnije ponovno izazvati sumnje u mogućnost FBI-a da se reformira.

New York Times prenosi da je, u slučaju dvojice otmičara u San Diegu, jedan agent FBI-a na službi u CIA-i, početkom 2000-te godine pokušao dostaviti informacije o dvojici FBI-u, ali ga je u tome spriječio jedan nadređeni u CIA-i nakon čega se agent obeshrabrio. Premda se iznose brojni propusti u izvješću se ne preporuča disiplinska kazna protiv bilo kojeg djelatnika američkog Saveznog istražnog ureda, piše New York Times.

Američki dužnosnici tvrde da je Sirija pripremila popis libanonskih političara koji će biti njene mete u pokušaju ponovnog preuzimanja kontrole u Libanonu, prenosi Washington Post. Sirija se povukla iz Libanona prije svega šest tjedana okončavajući tako gotovo tri desetljeća svoje vojne okupacije. List izvještava da je državna tajnica Condoleezza Rice izjavila da su Sjedinjene Države zabrinute učestalošću političkih ubojstava.

«Ono što ne želimo jest obrazac atentata na ključne osobe zato što bi ti bilo veoma destabilizirajuće za Libanon i to bi ukazalo na one snage koje destabiliziraju tu zemlju», rekla je Rice. Informacija o sirijskom popisu političara za odstrel do američke administracije je došla od – kako je rečeno – više raznih vjerodostojnih libanonski izvora.

XS
SM
MD
LG