Linkovi

Burns: Vjerujem da su Mladiću odbrojani dani na slobodi


Sjedinjene Države očekuju da svi čelnici na Balkanu uhite i prebace Haškom sudu sve preostale osumnjičenike za ratne zločine, a poglavito Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Antu Gotovinu, navodi se u priopćenju američkog Državnog tajništva povodom američkog odmrzavanja pomoći za Srbiju i Crnu Goru.

Odmrzavanje pomoći u visini od deset milijuna dolara objavio je pomoćnik američke državne tajnice za politička pitanja Nicholas Burns tijekom posjete Beogradu. Pomoć je zamrznuta u siječnju ove godine nakon američke ocjene iz ožujka 2004. godine da Srbija i Crna Gora ne surađuju s Tribunalom. «Od siječnja, Srbija i Crna Gora poduzele su značajne korake kako bi ispunile kriterije za odmrzavanje američke pomoći, a to uključuje transfer 12 optuženika u Haški sud,» stoji u priopćenju koje potpisuje glasnovornik State Departmenta, Sean McCormack.

Tijekom posjete Beogradu Nicholas Burns je izjavio da bi dani koje optuženi ratni zločinac Ratko Mladić provodi na slobodi mogli biti odbrojani.

"Na temelju razgovora koje sam vodio ovdje u Beogradu dobio sam snažan dojam da vlada poduzima ozbiljne mjere kako bi pronašla generala Mladića te da postoji iskreni pokušaj da ga se uhvati ili navede na dobrovoljnu predaju i pošalje u Haag. Ovo pitanje privlači pozornost cijelog svijeta. Uvjereni smo da su njegovi dani u relativnoj slobodi odbrojani, izjavio je dužnosnik američke administracije."

XS
SM
MD
LG