Linkovi

Bush: SAD nikada neće popustiti u obrani


Predsjednik Bush želi da Kongres produži na neograničeno vrijeme ovlasti koje su organi reda i sigurnosti dobili nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Kako javlja Scott Stearns, demokrati, s druge strane, vjeruju da sigurnosni zakon, poznat kao Patriot Act, predstavlja prijetnju građanskim slobodama.

Predsjednik Bush je rekao da je američki odgovor na terorističke napade nanio teroristima niz snažnih udara. Međutim, premda su u bijegu, kaže američki čelnik, teroristi još uvijek aktivno pokušavaju naškoditi Sjedinjenim Državama.

"Teroristi su strpljivi i odlučni. No to smo i mi. Oni se nadaju da ćemo se opustiti i zaboraviti naše odgovornosti. Oni još jednom pokazuju da ne poznaju našu zemlju. Sjedinjene Američke Države nikada neće popustiti u svojoj obrani."

Predsjednik Bush održao je govor u policijskoj akademiji u saveznoj državi Ohio. 16 odredbi Patriot Acta trebale bi isteći na kraju godine pa se predsjednik vodi kampanju da ih se učini stalnima. Međutim, demokrati u Kongresu i neki republikanci protive se nekim odredbama premda – kako kažu – podržavaju veći dio zakona.

Odgovarajući na kritike onih koji vjeruju da Patriot Act potkopava građanske slobode predsjednik je rekao da to nije točno već da je taj zakon upravo pomogao obraniti američke slobode. Prema njegovim riječima, zahvaljujući navedenom zakonu organi reda i sigurnosti optužili su više od 400 osumnjičenika od kojih je više od pola i osuđeno.

XS
SM
MD
LG