Linkovi

Problem nasilja u obitelji unutar američke imigracijske zajednice


Nasilje unutar obitelji ozbiljan je problem diljem Amerike i čitavog svijeta. Posebice je takav slučaj u američkim sve brojnijim zajednicama useljenika. U Brooklynu, njujorškom najvećem gradskom okrugu, gdje je gotovo 40 posto stanovnika rođeno u nekoj drugoj zemlji, svećenstvo različitih vjera okupilo se kako bi proučilo veze između nasilja u obitelji i useljeničkih životnih prilika i iskustava.

Nedugo, jednog se jutra šarolika skupina bruklinskih dušebrižnika – uključujući katoličke i pravoslavne svećenike, rabine i imame – sastala s lokalnim dužnosnicima i pravnicima zaduženim za pitanja useljavanja u bolnici Kingsbrook. Ta se bolnica nalazi u siromašnoj, etnički vrlo šarolikoj četvrti, koja, prema riječima organizatora ovog skupa Harryja Schiffmana, vjerojatno ima najveću stopu prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja u čitavoj saveznoj državi New York.

"To je podjednako javno-zdravstveno, socijalno i ekonomsko pitanje … to je pitanje duhovne skrbi, ali i brige o dobrobiti djece."

Bruklinski useljenici dolaze iz vrlo različitih dijelova svijeta: od Haitija i drugih karipskih zemalja, pa do Rusije, Kine i drugih zemalja. No, često ove skupine imaju jednu zajedničku osobinu – nepovjerenje prema upravnim strukturama i socijalnim službama. Upravo zato se novi useljenici često prvo obraćaju svojim vjerskim čelnicima i dušebrižnicima u pokušaju bijega od nasilja kod kuće. Kako kaže Raluca Onciocou, voditeljica programa pružanja usluga useljenicima organizacije Catholic Charities, to im se čini mnogo sigurnije.

"Za žrtvu nasilja u obitelji mnogo je lakše otvoriti dušu nekome iz svoje vlastite zajednice, nego da odlazi bilo u policiju, u socijalnu službu ili u gradske službe za useljenike. Tamo se razgovara s ljudima koji su potpuni stranci, a useljenicima je to vrlo teško."

Rabin Michal Chazan kapelan je bolnice Kingsbrook. On kaže da je obiteljsko nasilje uobičajena stvar u svim vjerskim i demografskim skupinama koje vidi u bolnici, te da svećenstvo to ne bi smjelo ignorirati.

"Problem nasilja u obitelji životna je činjenica i zajednica se s njom treba pozabaviti. Mi smo svi dio te zajednice, i kada je nešto problem za neke pripadnike naše zajednice, onda je to problem svih nas. A, s obzirom da su pripadnici svećenstva duhovni čelnici svojih zajednica, oni imaju moralnu i vjersku obvezu da to pokušaju spriječiti."

Upravo tome je i bio posvećen nedavni skup. Mnogi vjerski čelnici u Brooklynu i sami su useljenici i tako iz prve ruke poznaju ekonomske i druge izazove koji se postavljaju s dolaskom u novu zemlju. Oni su isto tako vrlo svjesni kako frustracija može dovesti do nasilja. Međutim, ono što neki možda ne znaju jest kako useljenički zakoni neizravno promiču nasilje u obitelji, ili sprečavaju da ono bude prijavljeno nadležnim službama. To je posebice istaknuto u slučajevima zlostavljanja bračnog partnera ili djeteta ilegalnog useljenika.

Prema važećim zakonima, suprug ili supruga američkog državljana ili osobe sa stalnim boravkom u Sjedinjenim Državama može zatražiti radnu dozvolu, koja, nakon određenog vremena, daje pravo na traženje državljanstva. Raluca Onciocou kaže da muškarci često tuku svoje žene ili djeci, a onda im prijete da im, ukoliko prijave nasilje, neće omogućiti dobivanje 'zelene karte'.

"Često muževi koriste kao prijetnju djecu. Oni kažu: 'Oduzet ću ti djecu. Ti ćeš biti deportirana i nikad ih više nećeš vidjeti.' "

U mnogim slučajevima zlostavljanja, u sve se uključuje i bruklinsko tužiteljstvo. Pomoćnica okružnog tužitelja Deirdre Bialo-Padin kaže da je jedna od najtežih stvari uvjeriti useljenike da se ništa neće dogoditi s njihovim imigracijskim statusom ukoliko prijave nasilje.

"Tako stoji u zakonu, a i naša je politika da ukoliko je netko žrtva zločina – a nasilje u obitelji je zločin! – onda uopće nije bitno je li netko imigrant ili ne. Moj je cilj da osobu odgovornu za nasilje privedem pred lice pravde, te da učinim što god mogu da žrtvi budu dostupne službe koje joj mogu pomoći."

Američki Kongres je nedavno usvojio zakon koji zlostavljanjim useljenicima pruža još jaču pravnu zaštitu. Ukoliko mogu dokazati da su izložene fizičkom zlostavljanju, žrtve mogu napustiti zajednički dom i podnijeti zahtjev za 'zelenom kartom' neovisno o svom bračnom partneru, koji ih zlostavlja. Na taj način i te osobe imaju pravo na sve beneficije – pa i američki san! – kao i partneri u sretnim brakovima.

XS
SM
MD
LG