Linkovi

Nove pojedinosti o skupom iznajmljivanju Boeingovih zračnih tankera


Washington Post piše o pojedinostima propalog ugovora između američkog Ratnog zrakoplovstva i Boeinga o pretvaranju putničkih zrakoplova Boeing 767 u zračne tankere koje bi vojska iznajmila. Protekle tri godine Ratno zrakoplovstvo je opisivalo taj posao kao učinkovit način da vojska dođe do zrakoplova koji su joj, zbog zastarjelosti postojeće flote zračnih tankera, veoma potrebni.

No iz razmjene elektronskih poruka četvorice visokih dužnosnika Pentagona iz kolovoza 2002. godine očito je da su neki u Ministarstvu obrane imali i druge motive i poglede na posao vrijedan 30 milijardi dolara. «Svi znamo da je ovo izvlačenje Boeinga iz škripca», napisao je jedan od dužnosnika Pentagona i sugerirao da se proizvođača ipak pritisne kako bi dostavio bolji zrakoplov po nižoj cijeni. U to doba, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, Boeing se našao u financijskim poteškoćama i sklapanje navedenog posla bilo bi mu itekako dobrodošlo.

Zanimljivo je da su se neki u zračnim snagama itekako založili da se skupi ugovor potpiše no nakon napisa u medijima i žestoke reakcije Capitol Hilla posao je propao. Neki ugledni članovi Kongresa ocijenili su da se radilo o jednom od najznačajnijih kršenja ugovornih propisa kod oružanih snaga u proteklih nekoliko desetljeća.

Zbog skandala jedan visoka djelatnica Pentagona i visoki dužnosnik Boeinga kažnjeni su zatvorskim kaznama. Glavni inspektor Pentagona danas podnosi na uvid Kongresu 256 stranica dugo izvješće o ovoj kontroverzi o kojoj će se sigurno još govoriti u nadolazećim danima.

Christian Science Monitor piše pak o pokušajima američkih saveznih država da učine nešto po pitanju sve većeg poreza na nekretnine u Sjedinjenim Državama. Naime, s munjevitim rastom vrijednosti nekretnina automatski raste i porez što ljuti neke građane, naročito umirovljenike, koji se boje da će biti prisiljeni prodati svoje skupe domove i odseliti se drugdje. Bostonski dnevnik navodi primjer jednog građanina čija je kuća 1989. godine koštala 400 tisuća dolara na što je plaćao 2,200 dolara poreza godišnje.

Procjenitelj danas tvrdi da ista kuća vrijedi milijun i 300 tisuća dolara na što valja platiti 12 tisuća dolara poreza. Suočene s gnjevnim građanima savezne države pokušavaju iznaći način kako da promjene situaciju. Nevada je, na primjer, uvela dvogodišnje ograničenje na povećavanje poreza na nekretnine, a Maine, pak, više sudjeluje u troškovima obrazovanja što može pridonijeti smanjenju poreza na nekretnine.

XS
SM
MD
LG