Linkovi

Klimatske promjene u Africi


Jedna nova američka studija bavi se prošlim i budućim vremenskim uvjetima u Africi. Studija pokazuje da bi područje saharske sjeverne Afrike moglo u dolazećim godinama iskusiti kišno i vlažno vrijeme. Istodobno, studija pokazuje da će se u južnom dijelu tog kontinenta nastaviti suho vrijeme. Studiju su proveli James Hurrell, iz Nacionalnog centra za istraživanja atmosfere, i Martin Hoerling, Nacionalne službe za oceane i atmosferu.

Oni su usporedili šezdeset mogućih primjera klimatskih promjena, poteklih iz pet kompjuterskih meteoroloških programa koje koriste znanstveno-istraživački centri diljem svijeta. Profesor Hurrell kaže da promjene u Indijskom i Atlantskom oceanu utječu na vremenske prilike u Africi, Studija pokazuje da je temperatura Indijskog oceana porasla za više od jedan Celzijev stupanj od 1950. godine. Znanstvenici sumnjaju da bi zagrijavanje Indijskog oceana moglo biti izazvano povećanjem industrijskih plinova, uhvaćenih u Zemljinoj atmosferi, te očekuju daljnje zatopljavanje tog oceana. To zatopljavanje, pak, izaziva promjene u atmosferi: veće količine toplog zraka dižu se iznad vode i pretvaraju u oluje. Istodobno, neki južni dijelovi afričkog kontinenta sve se više isušuju. Teško su pogođene Angola, Zambija i Zimbabwe.

Profesor Hurrell očekuje da će sušno vrijeme potrajati na tim područjima još mnogo godina. U sjevernoj Africi, međutim, na djelu je drugačiji proces. Područje neposredno južno od Sahare iskusilo je teške izostanke kiša sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Gotovo 200 tisuća ljudi tada je umrlo od gladi. Od 1990, međutim, temperatura površinske vode rasla je mnogo brže u sjevernom Atlantiku, nego u južnom. To izaziva pomak jakih kiša iz sjeverne Afrike u područje Sahela. I ova bi promjena mogla biti rezultat povećanog otpuštanja industrijskih plinova. Znanstvenici smatraju da će vlažnija klima saharskog područja potrajati dulji niz godina.

XS
SM
MD
LG