Linkovi

Film tjedna: Cinderella Man


Nakon uspješnog 'Prekrasnog uma', evo novog ploda suradnje glumca Russella Crowa i redatelja Rona Howarda – još jedne drame potekle iz istinite priče iz američke povijesti. Više o filmu "Cinderella Man", iz pera Alana Silvermana.

Prije sedamdeset godina, u jeku Velike ekonomske recesije, gotovo svaki Amerikanac koji se našao u blizini radija slušao je i inspirirao se malo vjerojatnom pobjedom boksača Jamesa Braddocka.

"Cinderella Man" nadimak je kojeg je Braddocku dao poznati sportski novinar Damon Runyon. Ustvari, film i počinje Runyonovom tvrdnjom: 'U povijesti boksa, nema niti jedne životne priče koja se može usporediti sa životom Jamesa Braddocka.

Rođen kao sin irskih useljenika u Americi, Braddock je mnogo obećavao kao amaterski boksač dvadesetih godina. No, kada je postao profesionalac, postigao je malo uspjeha. Onda je počela Velika depresija i, da bi prehranio obitelj, on se pridružio dugim redovima onih koji su čekali bilo na posao ili na besplatni kruh ili na bilo kakvu pomoć. Kada mu se pružila prilika za povratak u ring, Braddock se borio s obnovljenom žestinom i prokrčio dobrim boksom put sve do naslova prvaka u teškoj kategoriji, 1934. godine.

Saga o putu od ulica do zvijezda inspirirala je čitavu zemlju onda, a glumca Russella Crowa sada, kada se odlučio na tumačenje lika Braddocka. "Svaki puta kada sam pročitao nešto o Braddocku, svaki put kad sam saznao nešto novo o njemu, još mi se više dopadao. Svidjelo mi se tko je bio prije nego što je postao prvak, za što se zalagao kada je bio na vrhu, i kakav je bio nakon što je bio na vrhu. Niti u jednom trenutku, on nije izgubio dodir sa zemljom pod nogama … on nije odlebdio i postao netko drugi; on je još uvijek bio ista ličnost i njegove su temeljene vrijednosti ostale iste bez obzira na neuspjeh ili na uspjeh" - kaže Russell Crowe.

On smatra da Braddock i danas znači daleko više od boksa: " Upravo sada, mislim da ovaj film može mnogo toga reći Amerikancima o tome što Amerika stvarno znači. Ova je zemlja bila izgrađena na ramenima Jima i Mae Braddock."

Renee Zellwegger tumači lik Mae Braddock, ulogu koje se prihvatila točno nakon što je glumila jednu drugu ženu iz tog istog razdoblja – Roxie Hart, u mjuziklu "Chicago", za što je bila i nominirana za Oskara. "One su potpuno drugačiji likovi. Roxie je prigrlila jednu stranu onoga što je društvo tada nudilo; Mae Braddock je mnogo tradicionalnija i konzervativna. Ona je bila religiozna, što ju čini potpuno drugačijom vrstom žene" - objašnjava Renee Zellwegger.

Redatelju Ronu Howardu posebno se svidjela ljubavna priča Jima i Mae, koja umnogome filmu daje širi žanr od 'boksačkog' filma: "Činilo mi se da uzbudljivost filmu ne daje njegova originalnost, nego činjenica da se radi o istinitoj priči. Želio sam progovoriti o tom periodu američke povijesti, o vremenu Velike depresije, na vrlo specifičan način, evocirajući mnoge fotografije iz tog vremena … one na kojima se vide neboderi i mostovi u pozadini, a lica ljudi u prvom planu. Na tim se licima čita šok … vidi se da se još nisu oporavili od trenutka kada im je netko izmaknuo tepih pod nogama."

Russell Crowe je boksu pristupio tako žustro da je pretrpio ozbiljnu ozljedi ramena dok je trenirao. Nakon toga, prema vlastitom priznanju, prikupio je još '12 manjih potresa mozga te dva razbijena zuba' za vrijeme snimanja filma. Glumačka postava uključuje i Paula Giamattija kao Braddockovog dugogodišnjeg meneđera Joea Goulda. Craig Bierko tumači lik Maxa Baera, prvaka teške kategorije prije povijesnog meča protiv "Čovjeka Pepeljuge".

XS
SM
MD
LG