Linkovi

Demokrati razrađuju strategiju protiv predsjednika Busha i republikanaca


Liberalni aktivisti okupili su se ovog tjedna u Washingtonu kako bi pokušali pronaći način ujedinjavanja oporbene Demokratske stranke te ponudili alternative politici predsjednika Busha i Kongresa u kojem većinu imaju republikanci.

Nakon dva uzastopna poraza na predsjedničkim izborima liberalni aktivisti pokušavaju probnači način kako da oporbene demokrate učine efikasnijima u suprotstavljanju predsjedniku Bushu i republikancima na Capitol Hillu. Među onima koji su ponudili ideje bio je novi čelnik Demokratske stranke, bivši guverner Vermonta i bivši predsjednički kandidat Howard Dean. Tijekom primarnih stranačkih izbora Demokratske stranke, 2004. godine, Dean je bio glavni kandidat liberalnih aktivista za demokratsku predsjedničku nominaciju.

"Pretrpjeli smo nekoliko teških poraza. Ali mi smo puni entuzijazma jer znamo da je naša vizija Amerike puno bolja nego mračna, problematična i nepoštena vizija kakvu Republikanska stranka nudi Americi."

Ovakva vrsta anti-republikanske retorike naišla je na dobar prijem liberalnih aktivista koji su se sastali u jednom hotelu u središtu Washingtona. No mnogi demokrati su zabrinuti da stranka mora učiniti više od kritiziranja predsjednika i republikanaca u Kongresu.

Politički strateg demokratske stranke Stanley Greensberg kaže da jedno nedavno istraživanje ukazuje da je sve više Amerikanaca nezadovoljno predsjednikovim političkim prioritetima. No isto istraživanje pokazuje da je javnost razočarana demokratima koji ne nude više alternativa u nizu unutarnjo-političkih pitanja, kao što su reforma državnog mirovinskog sustava i sve veće cijene naftnih derivata.

"Vjerujem da bi demokrati, kad bi se izbori održali sutra, ostvarili znatno bolje rezultate. Međutim, dobijat će tek pola od napretka koji mogu ostvariti sve dok bolje ne prezentiraju svoje ideje i vrijednosti."

Demokratski stratezi kažu da stranka mora više govoriti o pitanjima nacionalne sigurnosti i iznijeti vlastitu platformu reforme državnog mirovinskog sustava poznatog kao Social Security. Predsjednik Bush je reformu tog sustava učinio svojim glavnim prioritetom. Istraživanja javnosti pokazuju da predsjednik Bush uživa najmanju razinu popularnosti od kada je izabran na dužnost predsjendika, a koja se kreće oko 46 posto.

Tijekom nedavne koferencije za novinare predsjednik je odbacio viđenje da gubi na snazi pokušavajući prograti svoje unutranjo-političke prioritete kroz Kongres. Povjesničari isitiču da nije neobično da američki predsjednici prolaze kroz teže razdoblje tijekom drugog mandata. Alan Lichtman je stručnjak za američke predsjednike pri sveučilištu American u Washingtonu.

"Predsjednik Bush je također otkrio da nije imun na tradiciju. Naime, drugi predsjednički mandati su veoma teški jer se nakon isteka drugog mandata ne možete više kandidirati. Predsjednik Bush je, po mom mišljenju, precijenio svoj mandat koji je dobio na tijesnim izborima."

Profesor Lichtman ipak se slaže s onima koji kažu da demokrati moraju učiniti više u iznošenju vlastitih političkih prioriteta prije nego što se budu mogli okoristiti predsjednikovim poteškoćama.

"Demokrati su uspješni u blokiranju predsjednikovih inicijativa. Međutim oni su propustili priliku zato što nisu iznjeli vlastite ideje."

Obje glavne američke stranke pripremaju se za sljedeći izborni test na nacionalnoj razini – kongresne izbore koji će se održati sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG