Linkovi

EU zaboravila Balkan u idućem srednjoročnom proračunu


Usprkos svim zaklinjanjima, pretpristupna pomoć EU kandidatskim zemljama zapadnog Balkana dostići će obećavanu razinu, odgovarajuću onoj za kandidate Bugarsku i Rumunjsku i deset novih Unijinih članica tek 2011. godine, tvrdi analiza ESI-a, European Stability Iniciative, ne-vladine organizacije poznate po ozbiljnim, argumentiranim raščlambama provedbe europske politike.

Studija polazi od prijedloga novog srednjoročnog proračuna EU kao i prijedloga regulative pretpristupne pomoći. Regulativom se određuju iznosi. Osnovna je primjedba analize da se vrst pomoći regiji za njezinu brzu europeizaciju ne mijenja s godinama – ni što se raspoloživih iznosa tiče, niti samog sadržaja, kvalitete programa.

Pomoć je pasivna, upozorava analiza. Rokovi koje nude ili obećavaju važeći Uninjini dokumenti daleko su duži od onih s kojima računaju zemlje regije – za tercet Albanije, BiH i Srbije/Crne gore predviđa se stupanje SSP na snagu tek 2008. godine skupa s njihovom aplikacijom za članstvo, 2010. godina donosi dobivanje kandidatskog statusa, 2017. zatvaranje pregovora i 2020. ulazak u Uniju.

Iz tog razloga preostalim bi zemljama u integracijskom procesu trebala biti dostupna sredstva pretpristupne pomoći daleko prije njihovog formalnog kandidatskog statusa, sugerira se. Naravno, raspodjela buduće pomoći odražava tzv. realistični scenarij za regiju, dakle veći iznosi pomoći planirani su tek krajem idućeg srednjoročnog razdoblja a članstvo u Uniji se ni ne spominje.

Iduće proračunsko razdoblje traje od 2007. do 2013. godine. Planirana pomoć po glavi stanovnika je 27 eura, što je otprilike razina pomoći za deset novih plus dvije buduće članice, no ona će dostići te iznose tek 2011. godine.

Kolika je velika razlika između obećanja i planova ukazuje slučaj dvije jednako velike zemlje, Bugarske i Srbije. Sa osam milijuna građana Bugarska će dogodine dobiti 430 milijuna eura pomoći – a Srbija tek 161 milijun. U 2009. godini, kada Bugarska već bude članicom, asistencija Unije će dostići 1.6 milijardu eura – prema 117 milijna eura u srpskom susjedstvu ili 11 puta manje! K tome, za razliku do kandidata Hrvatske i Turske zemljama regije još nije obećana pomoć za brže uključivanje u europske tokove.

XS
SM
MD
LG