Linkovi

Kontroverza oko američke vojne baze u Uzbekistanu


Washington Post piše da Sjedinjene Države vode pregovore s Uzbekistanom o dugotrajnom korištenju tamošnje vojne baze kako bi se proširio globalni dohvat americke vojske unatoc prošlomjesecnom krvavom slamanju protu-vladinih prosvjeda. Pregovori se vode vec nekoliko mjeseci, ali su americku administraciju doveli u neugodan položaj nakon prosvjeda.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da bi eventualni americko-uzbekistanski sporazum o korištenju vojne baze potkopao cilj Bushove administracije o širenju demokracije u islamskom svijetu. Glasnogovornik Pentagona je izjavio da je zracna baza Karshi-Khanabad, na jugu Uzbekistana, nedvojbeno kljucna za podršku americkih borbenih i humanitarnih operacija. Prema njegovim rijecima, Sjedinjene Države su od 2001. godine platile 15 milijuna dolara uzbeckim vlastima za korištenje navedene baze. Nakon nasilnih nemira u State Departmentu i Pentagonu su se pojavila pitanja o sigurnosti americke vojne nazocnosti u Uzbekistanu. Americki dužnosnici zabrinuti su, takoder, da su u krvavom slamanju prosvjeda u gradu Andižanu sudjelovale postrojbe koje su obucavali americki instruktori, navodi Washington Post.

New York Times izvještava o govoru ministra obrane Donalda Rumsfelda tijekom posjete Singapuru, a u kojem je kritizirao Kinu. Prema njegovim rijecima, kinesko izdvajanje za oružane snage dovodi u pitanje delikatnu sigurnosnu ravnotežu u Aziji. Rumsfeld vjeruje da kinesko nabavljanje najmodernije vojne tehnologije ukljucujuci investiranje u rakete ne predstavlja prijetnju samo za Tajvan i americke interese vec i prijetnju drugim zemljama diljem Azije koje se smatraju kineskim trgovinskim partnerima, a ne suparnicima. «Buduci da nitko ne prijeti Kini postavlja se pitanje: cemu ovo povecano ulaganje?», upitao se Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG