Linkovi

Trgovina ljudima: Hrvatska tranzitna zemlja


U najnovijem izvještaju američkog State Deparmenta o trgovini ljudima u svijetu, kaže se da bi 14 zemalja moglo biti kažnjeno sankcijama, ukoliko ne ulože veće napore u borbu protiv ove pojave. Američka državna tajnica Condoleezza Rice nazvala je praksu trgovanja ljudskim bićima modernim oblikom ropstva, dodavši da, prema procjenama, svake godine preko granica država kupi i proda do 800 tisuća ljudi, dok ih se još više kupi i proda interno. U izvještaju se kaže da su žrtve često prisiljene ili prijevarom uvučene u spolnu eksploataciju ili prisilni rad. 50 posto žrtava su djeca.

State Department također navodi da mnoge europske zemlje u potpunosti ispunjavaju standarde borbe protiv trgovine ljudima, no ističe se da ima i problema. U izvještaju se posebno navode Grčka i Slovačka zbog njihovog neuspjeha da dokažu da se bore protiv ove pojave, pogotovo što se tiče zaštite i pomoći žrtvama. Američko državno tajništvo također ističe postupno poboljšanje situacije u mnogim istočnoeuropskim zemljama, ali se navodi da Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, te Srbija i Crna Gora, i dalje ostaju tranzitne zemlje.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku, kaže se da je, uz to što je tranzitna, Hrvatska također i polazišna i odredišna zemlja za trgovinu ženama i djecom za spolnu eksploataciju. Žrtve uglavnom potječu iz Rusije, Srbiji i Crne Gore, Rumunjske i drugih dijelova Istočne Europe i preko Hrvatske se krijumčare u Zapadnu Europu – kaže se u izvještaju, u kojem se nadalje navodi da Hrvatska ne zadovoljava u potpunosti minimalne standarde za eliminiranje trgovine ljudima, no da ipak u to ulaže velike napore. State Department navodi da je Hrvatska u listopadu prošle godine uvela zakon koji zabranjuje trgovinu ljudima, te da su u 2004. četiri osobe kažnjene zbog trgovine ljudima. Također se ističu poboljšanje suradnje vlade s nevladinim organizacijama, ciljana obuka policije, usvajanje nacionalnog akcijskog plana za borbu protiv trgovine ljudima, te financiranje novih kampanja za podizanje razine svijesti o ovoj pojavi. Vlada bi sada – zaključuje State Department – trebala demonstrirati konkretne rezultate kroz intenziviranje istraga, sudskog gonjenja i kažnjavanja trgovaca ljudima.

XS
SM
MD
LG