Linkovi

Stopa ubojstava se ne mijenja


Unatoč dramatičnom povećanju psihijatrijskog liječenja emocionalnih poremećaja tijekom posljednjeg desetljeća, statistički podaci pokazuju da nije došlo do smanjenja stope samoubilačkih misli i ponašanja među odraslima, pokazuje jedna nova studija.

Osobe koje pokušaju izvršiti samoubojstvo u mnogo većem broju se nađu u liječenju, posebice pomoću antidepresivnih lijekova Prozaca, Paxila i Zolofta, nego što je bio slučaj prije deset godina. No, stope samoubilačkih misli i pokušaja ostale su praktički jednake, objavili su znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, koji su svoje nalaze objavili u časopisu "Journal of the American Medical Association".

Zapanjujući nalaz može imati nekoliko objašnjenja: smanjenje samoubilačkog ponašanja zahvaljujući pravovremenom liječenju brojčano se izjednačilo s povećanjem takvog ponašanja kod drugih osoba, gdje su ga izazvali neki lijekovi. Prošle godine je Uprava za kontrolu hrane i lijekova upozorila da neki lijekovi izazivaju suicidalno ponašanje kod djece, ali nije bilo spomenuto da isti problem pogađa i odrasle osobe. Moguće je da bi se samoubilačko ponašanje povećalo da nije došlo do poboljšanja terapije. Moguće je, isto tako, da bolesnici nisu dobili odgovarajuću terapiju. Moguće je, konačno, da antidepresivni lijekovi nisu učinkoviti za smanjivanje samoubilačkog ponašanja, čak i kada su prepisani u odgovarajućoj dozi. Ovi se nalazi temelje na nedavnom ispitivanju gotovo 10 tisuća odraslih osoba i sličnom ispitivanju koje je bilo provedeno početkom devedesetih godina.

XS
SM
MD
LG