Linkovi

Washington: Obilježena obljetnica rođendana Walta Whitmana


Legendarnom američkom pjesniku Waltu Whitmanu u Washingtonu je odana počast povodom obljetnice njegovog rođendana.

Jučer je bila 186. obljetnica rođenja Walta Whitmana, po mnogima najvećeg američkog pjesnika. Ove godine, proslava je bila usredotočena na njegovo najveće djelo, "Vlati trave", objavljeno prije točno 150 godina.

Kongresna knjižnica, u Washingtonu, organizirala je čitanje "Pjesme o meni", jedne od najslavnijih pjesama iz zbirke "Vlati trave".

"Ja plandujem i pozivam svoju dušu u goste. Ja ležim i lagodno traćim vrijeme promatrajući vlat ljetne trave. Moj jezik, svaki atom moje krvi, stvoren je od ovoga tla, ovoga zraka, …" pisao je Whitman, uprepjevu Tina Ujevića.

Čitava zbirka "Vlati trave" odaje uživanje u prirodi i materijalnom svijetu i hvali ljudska osjetila. Za Whitmana, i tijelo i duh vrijedni su poetske hvale. Patricia Grey je organizirala čitanje Whitmanove poezije u Kongresnoj knjižnici. Ona kaže da te pjesme imaju poseban značaj za razvitak Sjedinjenih Država.

"Kad je zbirka "Vlati trave" bila objavljena, ona je pomogla u oblikovanju ekspanzivnog i inkluzivnog sna o demokraciji," kaže Patricia Grey.

Pjesme su napisane prije više od stoljeća i pol, ali, kako kaže Kim Roberts, urednica jednog internetskog pjesničkog časopisa, one još uvijek imaju duboko značenje kod čitatelja i u Americi i drugdje u svijetu. "Pjesme u zbirci "Vlati trave" govori o žudnji ljudskog duha za slobodom, a čine to jezikom koji i danas inspirira kao što je nekad. A, sigurno je da su, s toliko sukoba u svijetu, te pjesme i dalje svježe i relevantne i da je uživanje čitati nešto što slavi ljudski duh i slavi stvari koje su nam svima zajedničke, a ne one koje nas dijele, kaže.

Gospođa Roberts smatra "Vlati trave" remek-djelom američke književnosti. Ona kaže da poezija Walta Whitmana sadrži neke jedinstveno američke pojedinosti, ali njegove su teme temeljne i instinktivne, i, kao takve, dopadaju se mnogima diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG