Linkovi

Bruxelles: Otvoren ured Hrvatske obrtničke komore


Nakon deset godina prodruženog članstva u Europskoj udruzi obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, Hrvatska obrtnička komora učinila je nov korak, otvorivši svoj prvi međunarodni ured u Bruxellesu.

Namjera je Obrtničke komore preko njega koordinirati čitav niz interesantnih poslova od kojih će imati koristi 105.000 obrta u zemlji sa oko četvrt milijuna uposlenih. Specijalizirana za zahtjeve ovog dijela ekonomije, Komora će pratiti razvoj u EU, o tome informirati svoje članstvo, prikupljati ideje, koristiti iskustva i razvijati sve vrste suradnje, ispitivati načine kako doći do razvojnih sredstava iz Unijinih fondova i organizirati različite promotivne aktivnosti.

Izravna veza može pripomoći obrtnicima da se što brže snađu u novim uvjetima poslovanja, izmijenjenim propisima i standardima te u reformama koje će neizostavno pratiti proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Obrtnici , kao uostalom i svi u Hrvatskoj, vole govoriti o lobiranju kao o djelatnosti koju će inicirati ovaj ured, no veća je korist upotrijebe li se pametno resursi, ubrza protok veoma različitih informacija, znanja, iskustava i pomogne jačanju suradnje između europskih obrtnika i malih poduzetnika. U ovome EU ima veoma dobrih iskustava.

Iako političari radije govore o praktičnoj provedbi tzv. Lisabonske agende ekonomskog jačanja EU, pitanje za hrvatske obrtnike je prije ono preživljavanja, prilagođavanja i potom razvijanja poslova, uključujući prekogranične. Ured obrtničke komore tek je drugi ured ne-vladine organizacije iz Hrvatske u Bruxellesu, u gradu godinama djeluje ured Gospodarske komore Hrvatske.

XS
SM
MD
LG