Linkovi

Predsjednik Bush odbacio kritike Amnesty Internationala da  Washington "blatantno krši međunarodna ljudska prava"


Predsjednik Bush je danas održao tiskovnu konferenciju u Bijeloj kuci na kojoj je odgovarao na široki spektar pitanja - od rata u Iraku, borbe protiv terorizma pa do domacih tema ekonomije i reforme saveznog mirovinskog sustava.

Predsjednik Bush je prvo govorio o gospodarstvu. Izjavio je da je americko gospodarstvo snažno i dodao da – citiramo – "trebamo raditi zajedno da osiguramo kontinuitet prosperitetne ekonomija". Americki je predsjednik naveo nekoliko "znakova koji pružaju nadu", rekavši da je stopa neuposlenosti na otprilike pet posto i da je vlasništvo nad kucama i stanovima na rekordnoj visini. Predsjednik je pozvao Kongres da napravi pomak u debati o reformiranju saveznog mirovinskog sustava Social Security. Osvrcuci se na situaciju u Iraku, americki je predsjednik rekao da je ofenziva irackih snaga za zaustavljanje nasilja oko Bagdad pozitivni korak koji ukazuje da je zemlja bliže tome da samo snosi vecu odgovornost za svoju sigurnost.

Po rijecima predsjednika Busha, to pokazuje da su iracki celnici svjesni kako su ono odogovorni za zaustavljanje pobune za koju je predsjednik rekao da se boji demokracije. "Ono što vidimo je skupina frustriranih i ocajnih koji ubijaju nevine, a mi tugujemo za svakim životom. Ja vjerujem da ce iracka vlada biti sposobna nositi se s njima, a naš je posao da ih pomognemo obuciti da to budu u stanju uciniti".

Predsjednik Bush je takoder odbacio kritike Amnesty Internationala da Washington – citiramo – "blatantno ne poštuje medunarodna ljudska prava" i da tvrdnja predsjednika Busha kako se Sjedinjene Države zalažu za ljudska prava na globalnoj razini - lakrdija. To se odnosi na nedavno izvješce ove organizacije da Sjedinjene Države zlostavljaju pritvorenike u drugim zemljama. Od drugih tema, predsjednik je zatražio od Kongresa da usvoji Sporazum o slobodnoj trgovini u srednjoj Americi, rekavši da se radi o dobroj prilici ta americke biznise.

Prema tom sporazumu, pristojbe na americku robu u to regiju bile bi smanjene za 80 posto. Predsjednik Bush je rekao da bi taj sporazum takoder pomogao mladim demokracijama u srednjoj Americi i Dominikanskoj Republici. Do ove tiskovne konferencije dolazi u trenutku kad najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je popularnost predsjednika Busha na najnižoj razini njegova predsjedništva. Anketa koju su proveli list Washington Post i televizijska mreža ABC pokazuje da 47 posto Amerikanaca odobrava nacin na koji George Bush obavlja svoj posao.

XS
SM
MD
LG