Linkovi

General Richard Myers: Usporedba Guantanama s gulagom 'potpuno neodgovorna'


Najviši američki general odbacio je optužbe da je američki vojni zatvor u zaljevu Guanatanamo, na Kubi, postao 'gulag našeg doba'. U intervjuu televizijskoj emisiji «Fox News Sunday», general Richard Myers je izjavio da je usporedba, koju je u svom izvješću koristila organizacija Amnesty International, 'potpuno neodgovorna'.

Zapovjednik združenog stožera američkih vojnih snaga naziva Guantanamo 'u osnovi, modelom zatvorske ustanove', gdje zatvorenici dobivaju primjerke Kurana i, kako kaže, 'ispravno pripremljene muslimanske hrane'. On je rekao da vojska provodi obećanje, koje je dao predsjednik Bush, da će se sa zatvorenicima postupati humano.

Zatvorenici u Guantanamu su ustvrdili da su bili fizički zlostavljani pri ispitivanju, te da su vidjeli skrnavljenja Kurana. General Myers je priznao da je u oko pet slučajeva došlo do nepravilnog postupanja s Kuranom.

U svom godišnjem izvješću o ljudskim pravima – objavljenom u srijedu -, Amnesty International je optužila Sjedinjene Države da ignoriraju vladavinu zakona u vođenju svog rata protiv terora.

XS
SM
MD
LG