Linkovi

SAD: Nova anti-teroristička strategija za raspršeniju al-Qaidu


Bushova administracija pokrenula je untarnju reviziju svojih napora za borbu protiv međunarodnog terorizma, piše Washington Post. Svrha revizije je promjena politike proklamirane nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, a koja uključujuje hvatanje ili ubojstvo vođa al-Qaide. Američka vlada sada želi definirati širu strategiju protiv nasilnog ekstremizma, navodi washingtonski dnevnik.

Navedenom promjenom američka vlada prepoznaje transformaciju al-Qaide u amorfniju i raspršenu organizaciju koju je teže napasti nego organizaciju kakva je postojala 2001. Kritičari navode da revizija anti-terorističke politike dolazi nakon višemjesečnog zakašnjenja i propuštenih prilika Administracija je, istodobno, tvrde kritičari, ostavila nepopunjenima važne pozicije u protuterorističkom sektoru, a anti-teroristički napori bili su obilježeni internim prepirkama oko toga kako se najbolje suprotstaviti al-Qaidinom globalnom širenju islamskog džihada, stoji u Washington Postu.

New York Times izvještava da će Sjedinjene Države testirati obranu putničkih zrakoplova od nadolazećih protuavionskih raketa. Tehničari montiraju poseban uređaj ispod Boeinga 767 tvrtke American Airlines koji je, ustvari, laserski sustav s infracrvenim zrakama čiji je cilj da pronađe i onesposobi rakete ispaljene iz ručnih lansera raketa. Test financira ministarstvo domovinske sigurnosti kojem je Kongres naloži da postojeću vojnu tehnologiju za zaštitu zrakoplova prilagodi kako bi se njome zaštitilo 6,800 američkih putničkih zrakoplova. Do sada je u pripreme za testiranje potrošeno 120 milijuna dolara, a uskoro bi se moglo raditi o projektu koji će koštati više od deset milijardi dolara, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG