Linkovi

Pentagon: Otkriveni slučajevi nepropisnog postupanja prema Kuranu u Guantanamu


Zapovjednik američkog vojnog zatvora u Guantanamo Bayu na Kubi, brigadni general Jay Hood izjavio je da u vojnoj istrazi nisu pronađeni dokazi da su američki čuvari ili istražitelji ikada bacili Kuran u zahodsku školjku.

"Želim istaknuti da nismo pronašli vjerodostojne dokaze da je bilo koji pripadnik osoblja u Guantanamo Bayu ikada bacio Kuran u zahodsku školjku. Međutim, otkrili smo 13 slučajeva navodnog neprimjerenog postupanja prema Kuranu od strane vojnog osoblja. U deset slučajeva radilo se o čuvarima, a u tri – o istražiteljima," kazao je.

General Hood je kazao da se pet od tih 13 slučajeva može, općenito govoreći opisati kao neprimjereno postupanje prema Kuranu. U dva slučaja, dodao je, čuvari su kažnjeni. General je dodao da je također otkriveno 15 slučajeva u kojima su zatvorenici nepropisno postupali prema Kuranu. U jednom slučaju zatvorenik je istrgao listove iz vlastitog Kurana.

Tjednik "Newsweek" prošli je tjedan povukao članak u kojem je iznesen navod da je u vojnoj istrazi utvrđeno da su istražitelji u Guantanamo Bayu bacili Kuran u zahodsku školjku i pustili vodu da bi uznemirili zatvorenike koje su ispitivali.

Nakon ovog članka, uslijedili su prosvjedi diljem muslimanskog svijeta. U nasilnim prosvjedima u Afganistanu i Pakistanu ubijeno je najmanje 15 ljudi. "Newsweek" je povukao sporni članak uz objašnjenje da se zasnivao na riječima jednog vladinog izvora koji je kasnije rekao da više nije siguran je li u vojnoj istrazi doista potvrđeno da je došlo do skrnavljenja Kurana.

XS
SM
MD
LG