Linkovi

Marinci dobivaju svoj srebrni dolar


Američka državna kovnica izdaje novu kovanicu u počast 230.-te obljetnice američkih marinaca. To je prvi puta da vlada izdaje komemorativnu kovanicu u počast bilo koje grane američkih vojnih snaga. Kovanica – srebrni dolar! – neće se koristiti u općoj novčanoj cirkulaciji, ali, ako se pojavi, bit će važeće platežno sredstvo, doduše za mnogo manje od cijene koštanja: nova kovanica prodavat će se za 35, odnosno 39 dolara, ovisno o stupnju čistoće srebra.

S jedne strane srebrnog dolara prikaz je slavne AP-jeve fotografije marinaca kako podižu zastavu na Iwo Jimi, a, s druge, službeni amblem marinaca – orao, globus i sidro, sa sloganom 'Semper Fidelis', 'uvijek vjerni'. Dio prihoda od prodaje ovih komemorativnih kovanica bit će iskorišten za izgradnju Nacionalnog muzeja marinskih postrojbi, u Quanticu, u Virginiji. Osnivanje marinskih postrojbi datira s 10. studenim 1775. godine, kada je Kontinentalni kongres, okupljen u Philadelphiji, usvojio rezoluciju koja kaže da će 'dva bataljuna marinaca biti uspostavljena' kako bi služili kao invazijska sila pri pristajanju brodova. Njihova prva amfibijska akcija uslijedila je vrlo brzo – u ožujku 1776, na Bahamima.

Otkako je započet program izdavanja komemorativnih kovanica, 1982. godine s kovanicom izdanom u počast 250. godišnjice rođenja Georgea Washingtona, američka kovnica je iz prihoda izdvojila više od 420 milijuna dolara za izgradnju raznih muzeja, te za održavanje nacionalnih spomenika, poput spomenika Vijetnamskom ratu, ili za održavanje povijesnih lokacija, kao što je negdašnji dom Georgea Washingtona.

XS
SM
MD
LG