Linkovi

Revidirani podaci pokazuju da je gospodarski rast u SAD u prvom kvartalu iznosio 3,5%


Ekonomski rast u Sjedinjenim Državama bio je u prvom tromjesečju ove godine bolji negoli se to prvotno mislilo. Američko je gospodarstvo u tom razdoblju raslo po stopi od 3,5 posto, što analitičari promatraju kao još jedan znak povećanih proljetnih poslovnih aktivnosti. Ministarstvo trgovine objavilo je ove revidirane podatke nakon što je prethodno stopu rasta postavilo na razinu od 3,1 posto. Stopa gospodarskog rasta utvrđuje se prema Ukupnom domaćem proizvodu, odnosno, vrijednosti roba i usluga proizvedenih unutar Sjedinjenih Država u određenom vremenskom razdoblju.

Vrijednost američkog dolara postigla je najvišu vrijednost u odnosu na euro u posljednjih sedam mjeseci, nakon što je američko Ministarstvo trgovine revidiralo podatke o gospodarskom rastu u prvom kvartalu. Na početku poslovnog dana u New Yorku euro se prodavao za 1,2514 dolara, što je 0,7 posto manje negoli na kraju dana jučer. Inače, mnogi analitičari vjeruju da su ovi podaci još jednom potvrdili kako se američko i europsko gospodarstvo kreću različitim putevima.

Prema podacima koje je objavilo američko Ministarstvo rada, broj Amerikanaca koji se po prvi put prijavljuju za pomoć za neuposlene povećao se prošli tjedan za neznatnih tisuću novih zahtjeva. U tjednu koji je završio 21. svibnja za pomoć za neuposlene po prvi se put prijavilo 323 tisuće osoba, znatno manje od 344 tisuće koliko se ih prijavilo u istom tjednu prošle godine. U Sjedinjenim Državama trenutno pomoć za neupsolene prima dva milijuna i 570 tisuća osoba.

XS
SM
MD
LG