Linkovi

Čemu su služile stegosaurove ploče?


Priličan broj i djece i odraslih točno zna kako je izgledao stegosaur: mala glava mu je bila okružena s dva reda koštanih ploča, koje su izrastale iz vrata poput divovskih listova i protezale uzduž kralježnice. No, čemu su ustvari služile te ploče?

Da bi to ustanovili, znanstvenici su izrezali neke od tih ploča i usporedili ih sa sličnim koštanim izraštajima kod srodnih vrsta. Na koncu su zaključili da su stegosauri koristili svoje 'skute' – kako se nazivaju te ploče – za identificiranje drugih stegosaura u vjerojatno vrlo mudroj strategiji za ne posebno pametnog vegetarijanca koji je svoj svijet od prije 175 milijuna godina dijelio s vrlo pametnim i grabežljivim predatorima.

'Četiri su moguća objašnjenja za skute,' kaže Russell Main, biolog sa Sveučilišta Harvard i jedan od znanstvenika koji su se bavili stegosaurovim pločama. 'One su mogle služiti za obranu, za pokazivanje pri privlačenju partnera za parenje, za regulaciju tjelesne temperature, ili za identifikaciju vrste.'

U izvješću, objavljenom u časopisu "Paleobiology", ekipa znanstvenika zaključuje da su ploče bile prelagane za obranu. I pokazivanje je isključeno, jer mužjaci i ženke izgledaju jednako. Reguliranje tjelesne temperature izgledalo je kao vrlo vjerojatno objašnjenje, jer su površine skuta bile pune isprepletenih krvnih žila, koje bi mogle hladiti krv za vrućeg vremena, odnosno zagrijavati ju za hladnoća. No, mnogi preci stegosaura imali su ploče, - 'skute' – koje su bile polegnute po vratu ili bi se tek malo zadigle, što nije odgovarajuće rješenje za razmjenu topline s okolinom.

Znanstvenici zaključuju da su krvne žile vjerojatno nosile povećane količine krvi kako bi omogućile što brži rast 'skuta', jednako kao što se događa pri rastu rogova losa ili soba. Premda su skute možda pasivno i pomagale u termoregulaciji, ističu znanstvenici, njihova je najvjerojatnija primarna uloga bila da služe za prepoznavanje pripadnika iste vrste.

XS
SM
MD
LG