Linkovi

Apple razmatra korištenje Intelovih procesora


Proizvođač računala Apple, kako se javlja, vodi pregovore s Intelom oko moguće ugradnje Intelovih procesora u Macintoshova računala. Izvješće Wall Street Journala oživjelo je deset godina stara nagađanja o sklapanju posla između ove dvije kompanije i – što je ulagačima još važnije – dovelo do povećanja vrijednosti Appleovih dionica za pet posto. Glasnogovornici obje tvrtke odbili su komentirati takva izvješća. Glasngovornica Applea nazvala iz je "spekulacijama i glasinama".

Apple već dugo godina koristi IBM-ove čipove. No, uvođenje Intelovih čipova omogućilo bi budućim Macintoshovim sistemima da budu cijenom i karakteristikama konkurentni proizvodima jake konkurencije, kao što je Dell. Apple godišnje prodaje samo oko tri milijuna računala, što je vrlo mali dio od ukupno 200 milijuna računala koliko ih se svake godine proda diljem svijeta.

Američka kompanija Raytheon dobila je ugovor američke ratne mornarice u izgradnji integracije sustava za novu generaciju razarača. Vrijednost posla procjenjuje se do tri milijarde dolara, a u njemu će sudjelovati i kompanije Lockheed Martin i Northrop Grumman.

XS
SM
MD
LG