Linkovi

Pravila luda nalaze se svuda


Mnogi Amerikanci, i ne znajući, krše zakon. Naime, na nižim razinama vlasti, u mnogim okruzima i saveznim državama, još su uvijek na snazi zakoni stari desecima godina, pa i više, koje je vrijeme odavno pregazilo, a javnost zaboravila.

U okrugu Prince George u Marylandu ne možete bojati zečeve. Na ulicama Washingtona ne možete igrati nogomet, a u saveznoj državi Virginiji ne smijete varati bračnog druga. Tako kažu tamošnji zakoni.

Dnevnik "Washington Post" sastavio je svojevrstan popis bizarnih propisa, koji su još uvijek na snazi diljem Sjedinjenih Država, iako za njih danas malo tko zna. Na primjer, u mjestu Rockville u Maryladnu, psovanje je kažnjivo s 90 dana zatvora, a u susjednom Greenbeltu zabranjeno je zviždati između 21 sat navečer i 7 sati ujutro. A u obližnjem Bowieju, prolaznici ne smiju voditi ili jahati krave po pločnicima.

Na drugoj strani Amerike, u kalifornijskom Carmelu, čiji je gradonačelnik svojedobno bio Clint Eastwood, osobe koje žele nositi visoke pete, moraju za to prethodno izvaditi dozvolu. A u Fresnu, također u Kaliforniji, zabranjeno je točiti benzin osobama u alkoholiziranom stanju.

U Fayettevilleu u Arkansasu, zabranjeno je prodavati mlijeko bez dozvole za uzgoj stoke. U Chicagu je donedavno na snazi bio propis koji je dozvoljavao policajcima da bacaju zaplijenjeno oružje u jezero Michigan, no – na udaljenosti od najmanje deset kilometara od obale. Također je bilo zabranjeno transportirati mrtvace javnim prijevozom, osim ako se radilo o djetetu mlađem od osam godina.

Odakle uopće ovakvi bizarni propisi? Mnogi od njih su, kažu stručnjaci, odraz drugačijih vremena, kada je, primjerice, trebalo regulirati pranje konja na pločnicima ili ocrnjivanje nečije čednosti – odatle zabrane jahanja krava i psovanja.

Većina ovakvih propisa vremenom odlazi u zaborav i nestaje iz pravnih knjiga. Vlasti diljem zemlje nastoje modernizirati postojeće zakone, pa je tako u Chicagu ukinut zakon o bacanju konfisciranog oružja u jezero.

S druge strane, neki od bizarnih, davno zaboravljenih zakona ponekad iskrsnu na svjetlo dana, pa se čak i počinju ponovno provoditi. Tako su prije više desetaka godina, vlasti u Ocean City "uskrsnule" zabranu "toples turista", kako bi svojem ljetovalištu vratili imidž idealnog mjesta za odmor – za cijelu obitelj.

Pitate se – što je u tome čudno? Zabrana se odnosila ne na gornji dio ženskog kupaćeg kostima, već na muške pamučne majice. Naime, zakon je zabranjivao muškim osobama starijim od deset godina da bez majice odlaze s plaže. A: Ne znamo koliko je ovaj zakon pomogao turizmu u Ocean Citiyju, ali izvjesno znamo – da je s vremenom ukinut.

XS
SM
MD
LG