Linkovi

Prosvjednici narušili posjet Laure Bush Jeruzalemu


Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush posjetila je Izrael i Zapadnu obalu, posljednje postaje svojeg puta po Srednjem istoku usmjerenog na promicanje americke dobre volje u regiji. No, njen posjet pratili su prosvjedi.

Laura Bush naišla je na ogorcenost od strane palestinskih muslimana kada je posjetila džamiju Al Aksa na Brdu hrama u Jeruzalemu, trece po redu sveto muslimansko mjesto. "Kako se usudujete doci ovamo? Zašto maltretirate muslimane? Vi ne spadate ovdje," vikali su Palestinci. Izraelska policija sastavila je živi lanac, da bi zadržala prosvjednike podalje od americke prve dame. Gospoda Bush je obišla džamiju da bi pokazala da su Sjedinjene Države tolerantna zemlja.

Medutim, anti-americko raspoloženje znatno je ojacalo na Srednjem istoku, otkako je americki tjednik "Newsweek" javio da su americki vojnici oskrnavili Kuran u vojnom zatvoru u Guantanamo Bayu. "Newsweek" je kasnije povukao taj clana. No, u Jeruzalemu nisu ogorcenje iskazivali samo muslimani. Oko 40 židovskih prosvjednika docekalo je gospodu Bush na Zapadnom zidu, najsvetijem mjestu judaizma. Prosvjednici su tražili puštanje na slobodu Jonathana Pollarda, americkog vojnog analiticara, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog špijuniranja za Izrael prije dvadeset godina.

Prva dama je naišla na nešto mirniju dobrodošlicu u palestinskom Jerihonu na Zapadnoj obali. "Ranije sam se sastala sa skupinom Izraelki, a sada sam popila caj s Palestinkama. Sve su, od kojih su neke majke, kazale da je sve što žele mir," kazala je prva dama.

Gospoda Bush okoncala je dan posjetom spomeniku Holokausta Yad Vashem, da bi iskazala solidarnost s patnjama Židova.

XS
SM
MD
LG