Linkovi

Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka


Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka – zaključak je nekoliko novih istraživanja čiji su rezultati nedavno objavljeni. Iako znanstvenici već dugo upozoravaju da izlaganje sunčanim zrakama može nanijeti više štete nego koristi, zbog opasnosti od raka kože, u zadnja tri mjeseca, četiri nove studije pokazale su da vitamin D štiti od limfoma i raka prostate, pluća, kože i debelog crijeva. Mnogo ljudi ne dobiva dovoljno vitamina D.

Naime, iz hrane i mlijeka obogaćenog vitaminima ne dobiva se dovoljno vitamina D, a vitaminski preparati mogu biti problematični. Zato, mnogi znanstvenici predlažu vremenski ograničeno, povremeno izlaganje suncu - na primjer, oko 15 minuta nekoliko puta tjedno, bez zaštitne kreme.

Profesor medicina s Harvarda Edward Giovannucci nedavno je iznio tezu da vitamin D pomaže spriječiti 30 smrti od raka za svaku smrt od raka kože, izazvanog prevelikim izlaganjem suncu. Njegovu tezu počinju prihvaćati čak i neki dermatolozi, no rijetki se slažu oko toga – koliko vitamina D treba organizmu i iz kojih izvora ga treba dobiti. Vitamin D može se naći u lososu, tuni i drugoj masnoj ribi, a redovito se dodaje i mlijeku u procesu prerade. Međutim, u multivitaminima ga ima malo i uglavnom je u starijem, manje snažnom obliku – D-2.

Nema slaganja niti oko potrebne količine vitamina D. Dr. Giovannucci smatra da bi za spriječavanje trebalo uzimati visoke razine vitamina, nekoliko puta više od onih koje se uobičajeno preporučuju. Laboratorijska istraživanja pokazuju da vitamin D onemogućava rast abnormalnih stanica, da pomaže stanicama da umru kada im je vrijeme, te da spriječava razvijanje krvnih žila koje hrane tumore.

XS
SM
MD
LG