Linkovi

Kako će izgledati proširenje Vijeća sigurnosti UN-a


Četiri zemlje koje nastoje dobiti stalna mjesta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavile su prijedlog rezolucije o proširenju broja članica Vijeća s 15 na 25.

Brazil, Indija, Japan i Njemačka – nadaju se da će se Opća skupština već sljedeći mjesec izjasniti o toj mogućnosti. Brazil, Japan, Indija i Njemačka predstavili su tekst predložene rezolucije, kojom bi Vijeće sigurnosti dobilo šest novih stalnih mjesta i četiri nova mjesta na kojima bi se zemlje članice rotirale. U tekstu se ne navodi koje bi zemlje postale nove stalne članice, ali svaka od četiri zemlje koje su iznijele ovaj prijedlog traži za sebe po jedno mjesto.

Druga dva mjesta pripala bi afričkim zemljama. Nakon deset godina debata, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da želi da se Opća skupština izjasni o mogućem proširenju do rujna, kada će se svjetski čelnici okupiti na summitu u New Yorku.

"Pozivam zemlje članice da učine Vijeće sigurnosti reprezentativnijim, kako bi bolje održavalo međunarodnu zajednicu u cjelini, kao i realnosti današnjeg svijeta. O ovom važnom pitanju raspravlja se već predugo. Mislim da bi zemlje-članice trebale donijeti neku odluku, nadamo se, konsenzusom, no u svakom slučaju prije summita u rujnu."

Nekoliko sadašnjih stalnih članica reagiralo je prilično hladno na prijedlog o proširenju članstva. Sjedinjene Države su priopćile da podržavaju svaki prijedlog o proširenju, koji bi Vijeće učinio efikasnijim. Kina je upozorila da bi odluku o proširenju Vijeća novim stalnim članicama trebalo postići konsenzusom.

Sjedinjene Države podržale su kandidaturu Japana, ističući da Japan izdvaja gotovo 20 posto ukupnog proračuna Ujedinjenih naroda, te da je po svojem doprinosu drugi iza Sjedinjenih Država. Američki savjetnik za reforme Thomas Repasch izjavio je nedavno u Općoj skupštini da bi oni koji financiraju operacije svjetske organizacije trebali imati veći udio u donošenju odluka.

"Članice tijela Ujedinjenih naroda, posebno Vijeća sigurnosti trebale bi biti one zemlje koje snose najveći dio troškova svjetske organizacije. Te zemlje s najvećim financijskim odgovornostima trebale bi imati više udjela u donošenju odluka o pojedinim programima i proračunskim prioritetima."

Na putu proširenja još uvijek postoji niz prepreka. Jedna od njih je pravo veta. U novoj rezoluciji predlaže se da nove stalne članice dobiju isto pravo veta koje već imaju Sjedinjene Države, Britanija, Kina, Rusija i Francuska. "New York Times" je početkom tjedna javio da Sjedinjene Države potiho informiraju zemlje aspirantice da neće podržati njihove kandidature ukoliko ne odustanu od prava veta. Tu je i pitanje koje bi afričke zemlje trebale ući u Vijeće.

U prijedlogu rezolucije predviđa se da bi se Opća skupština mogla izjasniti o mogućem proširenju već sljedeći mjesec, da bi nove članice mogle biti izabrane do srpnja, te da bi se ubrzo nakon toga izglasale promjene Povelje Ujedinjenih naroda. Svaki od ovih koraka traži dvotrećinsku većinu u Općoj skupštini. Brazil, Indija, Njemačka i Japan tvrde da tu većinu već imaju, ali imaju i prilično moćne protivnike. Kinu brine moguće članstvo Japana, Italija se protivi članstvu Njemačke, a Pakistan – ulasku Indije u Vijeće sigurnosti.

Čak i najoptimističniji diplomati upozoravaju da je svaki pokušaj reforme svjetske organizacije zahtjevan zadatak. Britanski znanstvenik Jonathan Eyal je u nedavnom članku da su debate o reformi započele loše i da će do reformi doći jedino kada zemlje članice postignu kompromis, a ne kada ih na provođenje reformi podbada glavni tajnik.

XS
SM
MD
LG