Linkovi

Bush: SAD ostvaruje napredak u ratu protiv terorizma


Predsjednik Bush je izjavio da Sjedinjene Države ostvaruju napredak u globalnom ratu protiv terorizma, ali je dodao da će u budućnosti biti teških dana. Predsjednik se u sutra sastaje s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem, a jučer je iskoristio svoju tjednu radio-poruku kako bi pohvalio napredak ostvaren u Afganistanu.

Predsjednik Bush je rekao da je Afganistan ostvario izuzetan napredak u tri godine od kada su Sjedinjene Države i saveznici zbacili s vlasti radikalni talibanski režim. Zemlja sada ima ustav i održala je predsjedničke izbore. Predsjednik Bush je izjavio da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati Afganistan u mjesecima i godinama koji dolaze.

Pomažemo izabranoj afganistanskoj vladi da učvrsti ove demokratske dobitke te da učini stvarne promjene. Zemlja koja je nekada znala samo za teror talibana sada prolazi kroz ponovno rođenje slobode i mi ćemo im pomoći da u tome uspiju.

Predsjednik je, također, govorio o nizu nedavnih uspjeha u globalnom ratu protiv terorizma.

"U Afganistanu smo izveli pred lice prave više desetaka terorista i pobunjenika. U Pakistanu je uhvaćen jedan po glavnih terorističkih vođa al-Qaide, čovjek po imenu al-Libbi. U Iraku smo uhvatili dva suradnika terorista Zarqawija, a naše su snage ubile ili zarobile stotine terorista i pobunjenika u blizini granice sa Sirijom."

Predsjednik Bush je priznao da će u budućnosti biti teških dana, ali je dodao da će Sjedinjene Države zadržati svoju trenutnu strategiju: boriti se s teroristima u inozemstvu kako se ne bi s njima morali nositi na američkom tlu. Kako je rekao, ta strategija traži promjene u američkoj vojsci kako bi postala brža, pokretnijia i ubojitija.

"Kako bismo se nosili s novim prijetnjama koje donosi ovo stoljeće gradimo oružane snage koje mogu biti brzo razmještene, s više vatrene moći i s manjim brojem vojnika.

Predsjednik je rekao da dok Sjedinjene Države nastavljaju podržavati demokratske promjene diljem svijeta, američka vlada mora učiniti sve što može kako bi podržala oružane snage. Predsjednik je rekao da će svoju viziju američkih oružanih snaga u 21. stoljeću iznjeti u govoru pred kadetima Mornaričke akademije koji upravo dovršavaju svoje školovanje.

XS
SM
MD
LG