Linkovi

Američki zapovjednici: Iračke snage sigurnosti zlostavljaju zatvorenike


“Washington Post” izvještava da je američka vojska u Iraku upozorila iračke oružane snage zbog zlostavljanja zatvorenika. U dokumentima američke vojske dokumentiraju se zlostavljanja koja su često popraćena fotografijama zatvorenika s modricama i rezovima. Američki zapovjednici, kako piše Post, kažu da se radi o problemu koji kod njih izaziva bojazan. Amerikanci su, stoji nadalje, opetovano upozoravali Iračane na taj problem, od službenih pisama zapovjednicima do osobnog kontakta. Američka strana tvrdi da zlostavljanja mogu naškoditi imidžu novih iračkih snaga sigurnosti, pridonijeti gubitku povjerenja građana te ugroziti američku i drugu stranu pomoć, piše “Washington Post”.

Christian Science Monitor” piše o utjecaju Irana u Iraku. Naime, iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi ovog je tjedna stigao u trodnevni posjet Iraku, a među ostalima sastao se s najutjecajnijim šijitskim čelnikom, ajatolahom Alijem al-Sistanijem. Jedan analitičar kaže da Amerikanci imaju u Iraku tvrdu silu, u vidu vojske, a Iranci meku, koja dolazi do izražaja u njihovom utjecaju. Američkoj politici, tvrde analitičari, bit će tepko ostvariti snažni savez s Irakom ako se bude istodobno antagoniziralo Iran.

Analitičari za Iran kažu da je cilj Teherana u Iraku bio “upravljani kaos” odnosno postizanje takvog balansa u kojem bi američke snage i dužnosnici bili zaokupljeni Irakom, a da se istodobno Amerikance ne isprovocira na način koji bi zaprijetio Iranu. Međutim, nakon dolaska na vlast iračke vlade koja je prijateljska prema Iranu izgleda da je Teheran ponešto promjenio svoju nedeklariranu politiku. Iranski ministar vanjskih poslova poručio je svojim domaćinima da Iran neće dopustiti teroristima da preko njegovog teritorija ulaze u Irak jer osiguravanje Iraka znali i sigurnost Irana, stoji u “Christian Science Monitoru”.

XS
SM
MD
LG