Linkovi

Crvenom do pobjeda u sportu


Istraživanje provedeno na natjecanjima u četiri sporta, na Olimpijadi u Ateni, pokazuje da su natjecatelji imali veće izglede za pobjedu ukoliko su bili odjeveni u crvene dresove ili nosili zaštitnu opremu crvene boje.

"U različitim sportovima smo vidjeli da je crvena boja redovito povezana s većom vjerojatnošću pobjede," izvješćuju Russell Hill i Robert Barton, sa Sveučilišta Durhama, u Engleskoj. Njihovi nalazi objavljeni su u najnovijem broju časopisa "Nature".

Crvena je boja kod mnogih životinja povezana s agresivnošću, a često se pokazuje i kao boja seksualnog odabira, označavajući dominantne mužjake. Sjetimo se samo mandrilovog prijetećeg lica sa crvenim prugama. No, crveno nije ekskluzivno muška opasna boja: ženka pauka crna udovica, - koja je, za razliku od bezopasnog mužjaka, otrovna – na trbuhu ima jednu jedninu zastrašujuću crvenu točku.

No, vratimo se sportašima u Ateni. U boksanju, tae kwon dou, te rvanju grčko-rimskim stilom i slobodnim stilom, sportaši u crvenom bili su uspješniji u 16 od 21 kruga natjecanja. Slični rezultati otkriveni su i u ekipnim sportovima. Ekipa antropologa proučila je natjecanja na Europskom nogometnom prvenstvu 2004 i ustanovila da je pet istih ekipa postizalo više golova i pobjeđivalo češće kada su nosile pretežito crvene dresove, nego kada su nosile plave ili bijele dresove.

Znanstvenici ne znaju kako točno crvena boja može donositi pobjede, ali, psihološki gledano, ona odražava implicitne poruke snage i opasnosti. Kada se ljudi razgnjeve, lica im se zacrvene. To je upravo i razlog zašto je na semaforima boja za STOP crvena … možda je to i razlog zašto su Ferariji najčešće crveni?

XS
SM
MD
LG