Linkovi

Spol važan faktor pri dijagnosticiranju bolesti


Liječnici počinju uviđati da trebaju različito liječiti, ali i prosvjećivati, svoje muške, odnosno ženske pacijente.

Angela Manieri je dobar primjer za to. Nakon što je njezin otac preživio srčani infarkt, ona je počela uzimati po jedan aspirin dnevno, jer joj je to otac preporučio. "Moj je otac prošao kroz ugradnju četverostrukog bypassa. Ja sam željela spriječiti da se i meni dogodi to isto," priča Angela.

No, Angeli je njezin kardiolog rekao da nije bilo dobro što je uzimala aspirin: u studiji koja je pokazivala da jedan aspirin dnevno može spriječiti srčani infarkt sudjelovali su samo muškarci. Ustvari, jedno novo istraživanje pokazuje da bi dnevno uzimanje aspirina ženama moglo čak naškoditi, umjesto da im pomogne.

Prema izvješću Udruge za istraživanje zdravlja žena, potrebno je provesti daljnja istraživanja da bi se ustanovilo u kojoj mjeri muškarci i žene različito reagiraju na bolesti. Kako kaže dopredsjednica udruge Sherry Marts: "Biološki, mi smo vrlo različiti. Različiti smo na razini gena."

Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, također proučava genetske i fiziološke razlike između muškaraca i žena. Znanstvenici kažu da je proučavanje različitih učinaka svemirskih putovanja na muške, odnosno ženske astronaute, dovelo do novih saznanja o gubitku koštane mase i raku.

XS
SM
MD
LG