Linkovi

SiCG poziva Hrvatsku da 'ostavi prošlost na miru'


Reagirajući na odluku Predsjednika Stjepana Mesića kojom on otkazuje dalje pripreme za njegov posjet Srbiji i Crnoj Gori u znak prosvjeda protiv četničkog okupljanja na Ravnoj Gori pod pokroviteljstvom srbijanske vlade, Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu poziva Zagreb da ostavi prošlost na miru i da se zajedno okrenu budućnosti.

U svom prosvjedu, na Internet siteu predsjednika Hrvatske, Mesić smatra kako u postojećim okolnostima i u doglednoj budućnosti ne postoje uvjeti za nastavljanje priprema za njegov planirani posjet SiCG. Ova odluka je donesena poslije okupljanja u nedjelju oko 15.000 posjetitelja na četničkom skupu na Ravnoj Gori u sredisnjoj Srbiji. Savjetnik Predsjednika Hrvatske gosp. Tomislav Jakić izvjestio je o ovoj odluci veleposlanika SiCG u Zagrebu Milana Simurdica.

U priopcenju se kaze, “Predsjednik Mesic ostaje i dalje iskreno privrzen punoj normalizaciji odnosa izmedju svih drzava nastalih na tlu bivse Jugoslavije, pa tako i izmedju Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu u svom priopcenju kaze da, “povjesne cinjenice ne smiju biti prepreka najboljim odnosima SiCG sa Hrvatskom ili bilo kojom drugom drzavom.” “Okrenimo se buducnosti. Svoje odnose sa susjedima ne cemo uslovljavati time kako se oni postavljaju prema dogadjajima iz proslosti, pa isto ocekujemo i od njih. Europa je naš zajednicki dom,” zavrsava srbijansko ministarstvo.

Tradicionalno okupljanje pristasa cetnickog vođe Draže Mihailovića, generala bivse Kraljevske vojske Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, ove godine prvi put je priredjeno u organizaciji srbijanske vlade Vojislava Kostunice kao dio drzavne proslave 60te godisnjice pobjede nad fasizmom. Srpski cetnici tvrde da je Drazza Mihailovic bio “prvi gerilac” u borbi protiv fasizma u Europi. Usprkos drzavnoj organizaciji cetnickog sabora, nitko od visokih vladinih duznosnika nije bio nazocan na skupu. I ove kao i posljednih desetak godina, glavni organizatori su bili iz Srpskog Pokreta Obnove, ciji lider Vuk Draskovic je ministar vanjskih poslova u Kostunicinoj vladi.

Prilicno ironicno, Socijalisticka Partija Srbije, ciji lider Slobodan Milosevic provodi godine na sudjenju pred Tribunalom u den Haagu optuzen za najgore ratne zlocine, javno je prosvjedovala zbog vladinog sudjelovanja u organizaciji cetnickog skupa na Ravnoj Gori. U priopcenju, SPS je ustvrdila da je “Srbija jedina zemlja u svijetu koja u godini obiljezavanja 60.te godisnjice pobjede nad fassizmom slavi i one koji su saradjivali s fasistima i od Hitlera dobijali gvozdene krstove i druga odlikovanja.”

XS
SM
MD
LG