Linkovi

Američko izdavaštvo: Previše knjiga


Američki izdavači izdaju više knjiga nego što je javnost spremna kupiti, pokazali su podaci iz najnovijeg izvještaja američke Udruge izdavača. Broj prodanih knjiga pao je između 2003. i 2004. za gotovo 44 milijuna, dok se broj novih izdanja godišnje popeo na 175.000.

"Ljudi čitaju sve manje, tako da je izdavačka industrija sada na udaru istog fenomena koji je već pogodio dnevne listove i tjednike - a to je da se sve više troši na DVD-ove, Internet i kablovsku televiziju, a sve manje na pisanu riječ," izjavio je konzultant za izdavače i profesor businessa sa Sveučilišta Fordham Albert Greco.

Prema podacima Udruge izdavača, u 2004. prodano je oko 2,3 milijarde knjiga. Više cijene izdanja dovele su do porasta profita od 2,8 posto na ukupno 28,6 milijardi dolara, ali su također navele mnoge, pogotovo studente, da se okrenu rabljenim knjigama, pogotovo udžbenicima. Stručnjaci prognoziraju da će 2005. biti bolja za američke izdavače, zahvaljujući prije svega novom nastavku avantura Harrya Pottera, koji u jesen izlazi na tržište.

Iako druga izdanja bilježe pad prodaje, podaci pokazuju da se vjerska izdanja prodaju sve bolje, i to ne samo knjige poput Biblije, već i vjerski priručnici, te serija bestsellera Tima LaHayea i Jerrya B. Jenkinsa pod zajedničkim naslovom "Ostavljeni".

XS
SM
MD
LG