Linkovi

Condoleezza Rice neočekivano u Iraku


Američka državna tajnica Condoleezza Rice iznenadno je stigla u Irak na razgovore s američkim i iračkim vlastima, u pokušaju gašenja pobune koja je ovaj mjesec odnijela već 400 života. Pod vrlo jakim mjerama sigurnosti, gospođa Rice je stigla jutros u sjeverni Irak, gdje se sastala s kurdskim čelnikom Massoudom Barzanijem. Potom se u Bagdadu sastala s vladinim čelnicima i američkim vojnim zapovjednicima.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley kaže da ne može potvrditi izvješća da je teroristički čelnik Musab al-Zarkawi teško ranjen u Iraku. Njegova izjava dolazi nakon što je londonski list Sunday Times citirao jednog iračkog liječnika koji je rekao da je liječio Zarkawija u bolnici u Ramadiju, u srijedu. Liječnik kaže da je Zarkawi jako krvario, te da je, nakon što mu je pružena pomoć, napustio bolnicu usprkos savjeta da ostane na bolničkoj njezi. Prema pisanju Timesa, američke su vlasti ispitale liječnika u petak.

U međuvremenu, vlasti javljaju da su otkrivena tijela 34-orice muškaraca za koje se vjeruje da su ih ubili pobunjenici. Trinaestorica su otkrivena u plitkom grobu u Bagdadu. Oni su bili zavezani, preko očimu im je bio povez, a ustrijeljeni su svaki s metkom u glavu. Jedanaest leševa osoba ubijenih na jednak način, otkriveno je pokraj Latifije. U Ramadiju, pak, otkrivena su tijela desetorice ubijenih iračkih vojnika.

I danas su nastavljeni napadi: ubijeni su jedan visoki dužnosnik ministarstva unutrašnjih poslova i njegov vozač, kao i jedan vodeći šiitski svećenik i njegov nećak.

XS
SM
MD
LG