Linkovi

NYT: Suniti spremni odustati od borbe


Kako piše New York Times, neki radikalni sunitski čelnici dali do znanja da su spremni odustati od daljnje borbe ako nova, većinski šijitska vlada da značajnije ovlasti sunitima. Američka administracija vjeruje da je to znak da se suniti žele uključiti u politički sustav uključujući proces pisanja stalnog Ustava.

Međutim, kako navodi Times, političke razmirice među različitim frakcijama u Iraku, zbog kojih se formiranje vlade otegnulo na gotovo tri mjeseca, za sada blokiraju ustupke kakve suniti traže.

Amerikanci vrše pritisak na šijitske tvrdolinijaše u novoj iračkoj vladi da razmotre pomirljive geste kao što je dopuštanje služenja u vladi bivšim članovima stranke Baath, zatim davanje mirovina bivšim časnicima iračke vojske koji su služili pod Saddamom Husseinom te formiranje sudova koji bi sudili zatvorenicima uhićenima u operacijama protiv pobunjenika. Naime, mnogi zatvorenici drže se u zatvoru godinu i više bez rješavanja njihove pravne situacije.

Washington Post piše pak da je većina napadača samoubojica u Iraku porijeklom iz raznih arapskih zemalja, a najviše iz Saudijske Arabije. Imena napadača mogu se pronaći na raznim islamističkim internet stranicama, a među njima ima ljudi raznog profila, od jednog 13-godišnjeg sirijskog dječaka koji je poginuo u borbama u Falluji pa do jordanskog prvaka u kung-fuu koji je otišao u rat tako što je rekao svojoj obitelji da ide na turnir. Prema jednom istraživanju 70 posto napadača čine Saudijci, a 25 posto otpada na Sirijce, Kuvajćane i Iračane, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG