Linkovi

Političke podjele idu dublje od 'crvenih' i 'plavih'


Ispod površine crveno-plave podjele političke karte Sjedinjenih Država, i republikanci i demokrati sučeljeni su s unutrašnjim podjelama u rasponu od kulturoloških, pa do ideoloških, simboliziranih socijalnom skrbi za siromašne, piše bostonski "Christian Science Monitor", sažimajući nalaze jednog novog ispitivanja. Izvješće Centra Pew, naslovljeno "Politička tipologija 2005", izazvalo je ogromno zanimanje ne samo u gradu politike, Washingtonu, nego i diljem Amerike. Tek četvrto izvješće takve vrste od 1987. godine, - a prvo od 1999. -, ovo ispitivanje, provedeno na dvije tisuće odraslih građana, pruža do sada najnijansiraniji pogled na američko biračko tijelo nakon terorističkih napada od rujna 2001. A taj pogled mnoge je uvriježene postavke američkih politologa okrenuo naglavačke, piše "Monitor".

Podjela američke politike, naime, ide znatno dublje od jednostavnog prikaza 'crvenih' i 'plavih' područja na zemljopisnoj karti Amerike. Ustvari, ispitivanje je otkrilo u objema glavnim strankama tako duboke raskole da se svaki pokušaj izbalansiranog udovoljavanja želja i potreba najvećeg dijela biračkog tijela svake stranke može smatrati iznimno riskantnim. Jedinstvena odlika koja gotovo u potpunosti razlikuje republiklanskog birača od demokratskog sada je – za razliku od ranijih perioda – vanjska politika. Suprotno ranijim tvrdnjama, stavovi birača vezani uz vjeru i socijalna pitanja nisu niti blizu tako važni u određivanju stranačkog opredjeljenja. Prema tipologiji, demokrati su podijeljeni oko kulturoloških pitanja, poput homoseksualnosti i uloge vlade u moralnosti. Obje su stranke podijeljene po pitanju useljavanja. Republikanci su podijeljeni oko uloge vlade u pomaganju onima kojima je pomoć potrebna, oko moći korporacija, te oko pitanja zaštite okoliša.

I za kraj - što misle Amerikanci o tome da žena zaprosi muškarca? Prema dnevnoj anketi lista "USA Today", Amerikancima ta pomisao uopće nije mrska, ali Amerikankama nije posebno draga. Gotovo dvije trećine muškaraca smatra da je potpuno u redu da prošenje ruke za brak dolazi i sa ženske strane, dok tek malo više od pola ženskog dijela populacije dijeli takav stav.

XS
SM
MD
LG