Linkovi

Čaša vina dnevno štiti bubrege


Unatoč uvriježenom mišljenju, najnovije istraživanje pokazalo je da umjereno konzumiranje alkohola - oko jednog pića dnevno - može pomoći da se spriječi slabljenje funkcije bubrega kod muškaraca.

Znanstvenici bolnice Brigham and Women's Hospital u Bostonu naglašavaju da njihovo istraživanje ne znači, međutim, da bi se pojedinci trebali odati piću kako bi zaštitili bubrege. Znanstvenici su u istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Archives of Internal Medicine, proučavali uzorke krvi i upitnike prikupljene od više od 11.000 muškaraca.

Istraživanje je pokazalo da muškarci koji su pili barem sedam pića tjedno imaju 30 posto manje izgleda da će imati povišenu razinu kreatinina u krvi, u usporedbi s muškarcima koji su tjedno pili po jedno ili niti jedno piće. Visoke koncentracije kreatinina u krvi jaki su indikator disfunkcije bubrega.

"Prethodna istraživanja pokazala su da se umjereno uživanje alkohola dovodi u vezu s blagotvornim učincima na kardiovaskularni sustav, dok je veza između konzumiranja alkohola i disfunkcije bubrega do sada bila manje jasna," izjavio je dr. Tobias Kurth, jedan od autora istraživanja.

XS
SM
MD
LG