Linkovi

Homoseksualci reagiraju drugačije na feromone


Mozgovi homoseksualaca reagiraju drugačije od onih heteroseksualnih muškaraca kada se nađu izloženi seksualnim stimulacijama, pokazalo je jedno novo istraživanje. Izloženi feromonu iz muškog hormona testosterona, mozgovi homoseksualnih muškaraca reagirali su mnogo više nalik mozgovima žena.

Studija, objavljena u najnovijem broju časopisa "Proceedings of the National Academy of Sciences", pokazuje biološku stranu seksualne orijentacije, odnosno, kako ističu znanstvenici Instituta Karolinska, u Stockholmu, dodaje još jedan dokaz da seksualna orijentacija barem dijelom nije naučeno ponašanje. U istraživanju su heteroseksualni muškarci i žene, te homoseksualni muškarci bili izloženi feromonima, kemijskim spojevima koji se stvaraju iz muških i ženskih spolnih hormona.

Za feromone se vjeruje da u mozgu mnogih životinja pokreću mehanizme obrane i seksualnog uzbuđenja. O ulozi feromona u ljudskoj fiziologiji još se raspravlja, premda su američki znanstvenici 2000. godine izvijestili o otkriću gena za koji vjeruju da upravlja ljudskim receptorom feromona u nosu. Švedska studija jedna je u nizu istraživanja koja promatraju da li se dijelovi mozga uključeni u reprodukciju ponašaju drugačije u odgovor na stimulaciju mirisima i feromonima.

Tri skupine ispitanika - heteroseksualni muškarci, heteroseksualne žene, homoseksualni muškarci – pokazale su potpuno jednaku moždanu aktivnost, vezanu isključivo uz olfaktornu regiju, kada su bili izloženi mirisima lavende ili cedra. No, kada su bili izloženi feromonu iz testosterona, u heteroseksualnih žena i homoseksualnih muškaraca reagiralo je područje koje je vezano uz seksualne aktivnosti – hipotalamus, s najjačim odgovorom u preoptičkom području koje je aktivno u hormonalnim i senzoričkim reakcijama neophodnim za seksualno ponašanje.

Izlaganje feromonu iz estrogena, ženskog spolnog hormona, izazvalo je reakciju istih moždanih regija samo kod heteroseksualnih muškaraca, dok je kod žena i homoseksualnih muškaraca reagiralo samo olfaktorno područje mozga. Kako izvješćuje ABC News, u jednoj drugoj studiji, posvećenoj reakcijama na tjelesne mirise, znanstvenici iz Philadelphije su ustanovili da postoje jake razlike između homoseksualnih i heteroseksualnih muškaraca i žena. U reakcijama na miris znoja iz pazuha osoba različitog spola i seksualne orijentacije, homoseksualni muškarci su se razlikovali od svih ostalih skupina – heteroseksualnih muškaraca i žena, te lezbijki. Homoseksualci su preferirali tjelesni miris homoseksualaca, dok su sve ostale skupine rangirale miris homoseksualaca kao najneprivlačniji. Ovi će nalazi biti objavljeni u časopisu "Psychological Science" u rujnu.

XS
SM
MD
LG