Linkovi

Moskva: Obilježena 60. obljetnica kraja Drugog svjetskog rata


Predsjednik Bush je stigao u Gruziju, nakon što je u Moskvi, zajedno s 50 ostalih svjetskih čelnika, nazočio proslavi 60 godina od poraza nacizma u Europi. Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pozdravio je Georga Busha u zračnoj luci u Tbilisiji. Danas će predsjednik Bush, na Trgu slobode u Tbilisiju, održati govor posvećen demokraciji, čime će okončati svoju europsku turneju.

Tijekom proslave na Crvenom trgu u Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je 60. obljetnica pobjede na nacistima u Drugom svjetskom ratu bila pobjeda dobrog nad zlom te je obećao da će pomoći da svijet više nikada ne vidi takav sukob kao što je Drugi svjetski rat.

60 godina nakon što su utihnuli topovi u Europi, Rusija je htjela podsjetiti svijet što je sve Crvena armija učinila u zaustavljanju nacista. Noseći staru sovjetsku zastavu ruske snage su godinama na Crvenom trgu pokazivale svoju snagu sudjelujući u vojnoj paradi koja je bila namijenjena zapadnim saveznicima. No, danas su ti zapadni saveznici sjedili na otvorenoj tribini kao dramatičan dokaz koliko se promijenila politička karta. Predsjednik Bush je kao počasni gost sjedio odmah do ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane bili su europski čelnici. A, među njima i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Analitičari smatraju da je predsjednik Putin ovu vojnu paradu iskoristio kao podsjećanje na vrijeme kada je Rusija bila na savezničkoj strani, a ne na godine nakon Drugog svjetskog rata kada je sovjetski komunizam ovladao Istočnom Europom tijekom Hladnog rata. Predsjednici Bush i Putin ostavili su na nekoliko sati svoja, vrlo javna, neslaganja oko toga kako dalje širiti demokraciju. Putin je, isto tako, iziritiran činjenicom da je predsjednik Bush iz Moskve odletio u Republiku Gruziju, gdje će okončati svoju turneju koju je započeo boravkom u Latviji. Riječ je o bivšim sovjetskim republikama, a sada neovisnim državama, koje imaju političkih nesuglasica s Moskvom.

Predsjednik Bush je uvjerio ruske aktiviste za ljudska prava da će učiniti svoj dio posla kako bi se pomogao razvoj gradjanskog društva u Rusiji. Francuska novinska agencija prenosi da su predstavnici ruske sekcije Helsinške Federacije rekli predsjedniku Bush da, iako je stanje s poštivanjem ljudskih prava bolje nego tijekom sovjetske ere, da je pogoršano u posljednje dvije godine.

Policija je u Moskvi uhitila najmanje 30 osoba, aktivista ruske nacionalističke, Rodina stranke koji su pokušali prosvjedovati ispred veleposlanstva Latvije. Baltičke zemlje, Latvija, Litva i Estonija smatraju, naime, da je Sovjetski Savez nakon Drugog svjetskog rata, desetljećima okupirao te zemlje, a i predsjednik Bush, je tijekom boravka u Latviji, osudio svojedobnu ovjetsku ulogu u istočnoj Europi.

Najmanje 70 političara, boraca za ljudska prava i bivših diplomata kritiziralo izbor Moskve kao središnjeg mjesta gdje se obilježava 60 godina od okončanja Drugog svjetskog rata. U posebnom priopćenju, objavljenom u današnjem broju britanskog lista Financial Times, potpisnici iz Europe i Sjedinjenih Država kažu da je krajnje ironično da se proslava održava u, kako je navedeno “…jednom od najnedemokratskijih i najrepresivnijih režima u Europi…” Među potpisnicima su i dvojica aktivnih američkih kongresmena Danny Davis i Tom Lantos.

XS
SM
MD
LG