Linkovi

Splitskoj agenciji Elevator međunarodna nagrada za dizajn


Hrvatska reklamna agencija Elevator iz Splita osvojila je brončanu nagradu na međunarodnom natjecanju za dizajn Summit Creative Awards. Tim povodom razgovarali smo s direktorom agencije Elevator Tonijem Adamićem i izvršnom direktoricom organizacije za dodjelu nagrada Jocelyn Luciano.

U konkurenciji od preko tri tisuće kandidata – agencija za dizajn s godišnjim prometom manjim od 20 milijuna dolara - iz preko 20 zemalja svijeta agencija Elevator iz Splita osvojila je broncu u kategoriji zaštitnog znaka za svoj rad za klijenta Galenski laboratorij. No, to im nije bilo prvo sudjelovanje u ovom natječaju – podsjeća Jocelyn Luciano, izvršna direktorica Summit Creative Awardsa.

"Elevatoru ovo nije prva nagrada – prošle su godine osvojili srebro. Oni su dokazali da je njihov kreativan rad visoko kvalitetan i suci su to prepoznali. Treba naglasiti da Summit Creative Awards svake godine ima druge iskusne suce. Činjenica da su dva različita žirija nagradila Elevator govori mnogo o toj agenciji – njihov je rad ne samo vrhunsko kalibra, već i konzistentno kvalitetan," kaže Jocelyn Luciano.

Stremljenje kvaliteti odražava se i u imenu agencije "Elevator" – po engleskom rječniku "koji uzdiže nešto na viši nivo". "Ime je u biti vrlo jednostavno i ne predstavlja ništa u fizičkom smislu. Mi u biti želimo samo na neki način sugerirati orijentaciju na postizanje viših ciljeva u ovome što radimo – i s naše i sa strane klijenta. Dakle, mi želimo u svakom momentu malo podići letvicu i sebi i klijentu i tržištu i to bi bilo to, objašnjava direktor Elevatora Toni Adamić, dodajući da Elevator nije slučajno dobio "međunarodno ime". Ta splitska agencija ima uz niz domaćih i strane klijente.

Uostalom i sam Toni Adamić ima bogato iskustvo u dizajnu na Zapadu. Školovao se u Sjedinjenim Državama, gdje je potom više godina radio u agencijama za klijente poput General Motorsa, Lexusa/Toyote i Lockheed-Martina. "Sigurno da je to američko iskustvo možda najrelevatnije za moj današnji rad i možda je u najvećoj mjeri na mene utjecalo kao profesionalca. Po povratku, ili bolje rečeno, po dolasku u Hrvatsku ja sam se naprosto nastavio baviti istim poslom kojim sam se bavio i do tada. Jedino se trebalo prilagoditi na možda lokalni sistem funkcioniranja i lokalne klijente. Međutim, što se tiče samog procesa, on je ostao isti. Mislim da nas to donekle distancira od naše konkurencije. Bez obzira da li je klijent američki ili iz Dalmacije mi upotrebljavamo istu metodologiju i to je do sada funkcioniralo jako dobro," ispričao nam je.

S obzirom na iskustvo našeg sugovornika u Sjedinjenim Državama i u Hrvatskoj, zanimalo nas je – postoji li razlika između američkog i hrvatskog, odnosno, europskog dizajna. "Mislim da razlika u dizajnu u Hrvatskoj i Americi, ili bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu možda ne da ne postoji, ali ne bi trebala postojati na nivou vrlo kvalitetnog dizajna. U biti se gleda je li rad dobar ili ne, da li obavlja funkciju za koju je naručen. Sve drugo su zbilja vrlo male karakteristike," kaže Adamić.

Također nas je zanimalo – što direktor Elevatora, kao stručnjak za dizajn, misli o pokušajima - ili potrebi – brandinga Hrvatske. "Raditi branding neke zemlje je zaista jedan vrlo kompleksan projekt. Mislim da se takva stvar nažalost donekle banalizira u Hrvatskoj. Mislim da tu treba pustiti čitav niz stranih stručnjaka. Mi moramo znati kako nas izvan Hrvatske vide i žele vidjeti. To je ono što nas treba zanimati. Mi o sebi možemo imati predodžbu koja se možda ne podudara s onim što ljudi izvan Hrvatske vide i kako doživljavaju Hrvatsku. Upliv stranih stručnjaka je zaista najbolji," odgovorio nam je.

Spomenimo na kraju da među svoje klijente agencija Elevator, koja posluje već tri godine, upisuje Mesnu industriju "Braća Pivac" iz Vrgorca, PPK Karlovac, "Podravinu" iz Zagreba i mnoge druge.

XS
SM
MD
LG